Hertekening Bourgogne-AOC treft 43 Beaujolais-gemeenten

Cave de Fleurie in Beaujolais
Cave de Fleurie in Beaujolais (c) Joris Leermakers - used with permission
INAO, de Franse overheidsinstelling die de appellations d’origine regelt, heeft de geografische zones in Bourgogne opnieuw ingedeeld. Aan de hertekening van de AOC-grenzen ging een proces van drie jaar vooraf. Daardoor verliezen 43 gemeenten in Beaujolais vanaf het oogstjaar 2011 het recht op de herkomstbenaming Bourgogne die ze sinds 1937 bezaten. In Bourgogne wilden ze al langer van die regeling af. Voortaan zullen 43 Beaujolais-gemeenten hun Chardonnay-wijnen niet langer mogen verkopen als AOC Bourgogne Blanc. Vanaf nu vallen die witte wijnen onder de AOC Beaujolais Blanc. Het gaat echter maar om 2% van alle wijnen die in Beaujolais worden geproduceerd of 250 hectare Chardonnay in totaal. 42 andere gemeenten in Beaujolais mogen nog altijd Bourgogne Blanc produceren. Beaujolais-gemeenten met een zekere reputatie zoals Fleurie of Morgon worden niet getroffen door de nieuwe AOC-regels. Bij de rode wijnen mogen negen Beaujolais Crus (dat zijn ze allemaal met uitzondering van Regnié) nog de AOC Bourgogne gebruiken. Maar als de rode wijn meer dan 30% Gamay-druiven bevat, moet er op het etiket voortaan AOC Bourgogne Gamay worden gebruikt. Wijnboeren in zowel Bourgogne als Beaujolais zullen de nieuwe AOC Coteaux Bourguignon mogen gebruiken voor hun instapwijnen. Die nieuwe AOC vervangt de komende vijf jaar geleidelijk de AOC Bourgogne Grande Ordinaire, die omwille van zijn ongelukkige naamgeving weinig populair was.