HRW: “Zuid-Afrikaanse wijngaardwerkers slecht behandeld”

2011 South Africa Fruit & Wine Industry (c) HRW
Dit oudere koppel leeft al jaren in een voormalig buitentoilet op een boerderij nabij Rawsonville. De echtgenoot werkte ongeveer 20 jaar op de boerderij, tot hij in 2010 omwille van zijn slechte gezondheid moests stoppen. ©2011 Marcus Bleasdale/VII for Human Rights Watch

Een rapport van Human Rights Watch (HRW) klaagt de leef- en werkomstandigheden aan van de arbeiders in de wijngaarden van Zuid-Afrika’s Westelijke Kaapprovincie. Het rapport Ripe with Abuse: Human Rights Conditions in South Africa’s Fruit and Wine Industries beschrijft de slechte behuizing, onveilig werkomstandigheden en illegale behandeling van zwarte wijngaardwerkers. De arbeiders hebben vaak geen toegang tot toiletten of drinkwater tijdens het werk en moeten onbeschermd met gevaarlijke pesticiden werken. Hoewel de wijn- en fruitboeren van de Westelijke Kaapprovincie tot de rijksten van het land behoren, betalen ze hun arbeiders lagere lonen dan in de andere Zuid-Afrikaanse provincies. Het rapport is gebaseerd op meer dan 260 interviews met arbeiders, boeren en vertegenwoordigers van de industrie, de overheid, de vakbonden, wetenschappers en sociale actiegroepen. Zuid-Afrika heeft een uitgebreide sociale wetgeving, maar de overheid controleert de naleving ervan nauwelijks, zodat de regels massaal met de voeten worden getreden, aldus HRW. Het rapport bevat een aantal schrijnende voorbeelden. Zo leefde een van de geïnterviewde arbeiders al tien jaar met vrouw en kinderen in een varkensstal zonder elektriciteit, water of bescherming tegen de elementen. HRW roept niet op tot een boycot van Kaapfruit en -wijn, die vooral in Europa populair is, met het Verenigd Koninkrijk en Nederland als grootste afzetgebieden. “We vragen wel dat importeurs hun leveranciers onder druk zetten om fatsoenlijke leef- en werkomstandigheden aan hun arbeiders te geven.” Zuid-Afrikaanse industrievertegenwoordigers zeggen dat het mensenrechtenrapport  gebaseerd is op een te klein onderzoeksstaal en dat HRW eenzijdige conclusies trekt.