Pommard en Nuits willen grand cru’s

Une parcelle de Pommard 1er Cru Les Rugiens (foto: www.kvins.com)
Een perceel van de Pommard 1er Cru Les Rugiens (foto: www.kvins.com)

Het Organisme de défense et de gestion (ODG) van Pommard in Bourgogne (de vereniging van wijnbouwers) wil de premier cru’s Rugiens en Epenots laten erkennen als grand cru’s. De eerste die het nieuws uitbracht was blogger Laurent Gotti op 14 juli, maar door een bericht in Decanter afgelopen week staat het nu pas in alle kranten. De ODG heeft een verzoek in gediend bij de INAO (Institut National des Appellations d’Origine), het Franse instituut dat de herkomstbenamingen regelt. De classificatie uit 1936 erkende geen enkele wijngaard in Pommard als een grand cru. Maar volgens de vereniging van wijnbouwers van Pommard voldoen zowel de wijngaard van Rugiens (13 hectaren) als die van Epenots (27 hectaren) aan de vereisten om erkend te worden als grand cru. In het verzoek aan de INAO staat dat Jules Lavalle, de auteur van het eerste, 19de-eeuwse classificatiesysteem voor Bourgogne, deze beide wijngaarden van de hoogste kwaliteit achtte. Rugiens en Epenots zijn vandaag ook de duurste Pommard’s, zowel voor wat de wijnen als de grondprijzen betreft. Wijnen uit Epenots en Rugiens zijn doorgaans veertig tot vijftig procent duurder dan wijnen uit de nabij gelegen wijngaarden. Er is nog wel discussie over de kwaliteitsverschillen tussen de hoger en lager gelegen stukken van beide wijngaarden, dus tussen Rugiens Bas en Rugiens Haut en Grands- en Petits-Epenots, met tussenin de beroemde Clos des Epeneaux. Pommard heeft 320 hectare wijngaarden, waarvan 27 premier crus. Het verzoek aan de INAO zal begin 2012 worden ingediend. Daarna stuurt de INAO een commissie die ter plaatse de claims in het dossier moet onderzoeken. Het kan nog vier à vijf jaar duren voor er een beslissing wordt genomen in het dossier. Ongeveer vijftig wijnbouwers in Pommard bezitten percelen in Rugiens en Epenets. Bourgogne telt momenteel in totaal 33 grand-cru’s. Daar kunnen er dus op termijn drie bijkomen, want ook de wijnbouwers van Nuits-Saint-Georges hebben een verzoek ingediend om een eerste grand-cru in hun gemeente te laten erkennen. Zij willen dat Les Saint-Georgers, een premier cru wijngaard van 7,5 hectare, door de INAO wordt opgewaardeerd tot grand cru.