Romeinse wijnkruiken gevonden voor kust Albanië

albania ancient shipwreckEen team van Amerikaanse en Albanese archeologen vonden begin augustus een goed bewaard Romeins scheepswrak aan de Albanese kust met 300, helaas lege wijnkruiken. Dat meldt Associated Press. Het dertig meter lange scheepswrak dateert uit de eerste eeuw voor ons tijdrekening. Het vervoerde wijn afkomstig van wijngaarden in het zuiden van Albanië en was op weg naar Europese markten, wellicht in Gallië (Frankrijk). Albanië was toen een deel van Illyrië. De Romeinen veroverden de kuststreek omstreeks 100 v.o.t. Het wrak werd gevonden nabij de havenstad Vlora, 140 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstand Tirana. Het Amerikaans-Albanese archeologenteam onderzoekt de Albanese kust al vijf jaar en vond ondertussen twintig scheepswrakken. Het Romeinse wrak dat nu gelocaliseerd werd ligt 50 meter onder water en is erg goed bewaard. Volgens de Albanese archeoloog Adrian Anastasi hoort het in de top tien van de wetenschappelijk interessantste wrakken die in de Middellandse zee zijn gevonden. De archeologen hebben één wijnkruik onderzocht en daarna teruggelegd in het wrak. De inhoud was weggespoeld, maar de kruik is onbeschadigd. Het wrak wordt ongemoeid gelaten tot de Albanezen in een positie zijn om het serieus te onderzoeken. Daarom blijft ook de exacte locatie van de vondst geheim.