Bordeaux-primeur 2010 geen succes omwille van hoge prijzen

Ch. Lafite
Ch. Lafite

De primeurverkoop van Bordeaux-wijnen uit het oogstjaar 2010 blijkt geen succes te zijn, althans niet in Groot-Brittannië, traditioneel een van de belangrijkste afzetmarkten. De wijnkastelen vragen te hoge prijzen, zo meldt de Financial Times. Vorig jaar verhoogden de wijnkastelen in Bordeaux hun primeurprijzen 2009 met 50% ten opzicht van het oogstjaar 2008. Voor het oogstjaar 2010, waarvan de voorverkoop momenteel loopt, deden ze er nog eens ruim 20% bij. Maar Engelse handelaren melden in de Financial Times dat de voorverkoop dit jaar moeilijk verloopt. Verschillende handelaren hebben nog maar de helft verkocht van wat ze vorig jaar verkochten. Berry Bros & Rudd, een van de belangrijkste Engelse spelers op de primeurmarkt voor Bordeaux, denkt dit jaar ‘slechts’ de helft te zullen omzetten van de 110 miljoen pond die het vorig jaar verkocht. De voorverkoop loopt op haar laatste benen en er zijn al handelaren die kortingen geven om hun Bordeaux-allocaties alsnog kwijt te kunnen raken. De topkastelen zoals Lafite hebben overigens hun prijzen voor 2010 nog niet vrijgegeven. Maar hoe hoog die ook liggen, daar zijn altijd kopers voor te vinden, vooral dan in het Verre Oosten. Het zijn de kastelen net onder de top die het moeilijk beginnen te krijgen.