Vroege oogst in België

Familie Vlemincxk van Chardonnay Meerdael
Familie Vlemincxk van Chardonnay Meerdael

Door het aanhoudende goede weer zullen de wijndruiven in ons land enkele weken vroeger dan normaal worden geplukt. Dat hebben verschillende wijnproducenten bevestigd aan het persbureau Belga. België volgt daarmee het voorbeeld van een andere noordelijk gelegen wijnstreek, Champagne, waar de rijping van de druiven minimaal drie weken voorloopt op de situatie in “normale” jaren. Paul Vleminckx van Chardonnay Meerdael in Oud-Heverlee denkt dat hij al midden september zal kunnen oogsten, in plaats van in de eerste week van oktober. Een vroege rijping kan volgens Vleminckx normaal geen kwaad voor de kwaliteit van de druiven. Ook bij Château Genoels-Elderen in Riemst zullen de druiven dit jaar waarschijnlijk vroeger rijp zijn. De oogst voor de schuimwijnen zou er al begin september kunnen starten, die voor de stille wijnen eind september.