Vandalen vernielen 500-jaar oude wijngaard

Sankt Georgen am LeithagebirgeIn Oostenrijk hebben vandalen een historische wijngaard vernield, meldt het persagentschap AP. In de 500-jaar oude wijngaard groeiden oude wijnstokken die beschouwd worden als de bedovergrootvader van Grüner Veltliner. Een of meer onbekenden hakten gisteren de meeste wijnstokken in stukken. Wellicht zijn alle wijnstokken verloren. De wijngaard werd in 2000 herontdekt nabij het dorpje St. Georgen, een voorstad van Eisenstadt in Burgenland, door Michael Leberl, die er had over horen vertellen door zijn moeder. De St. Georgen wijnstokken bleken na onderzoek door experten een kruising te zijn van Tranminer en een voorloper van Oostenrijks populairste witte druivensoort Grüner Veltliner. In 2009 werd de waarde van de historische wijngaard door experten geschat op 100.000 euro. Waarom en door wie de wijngaard vernietigd werd, blijft onduidelijk. Het Oostenrijkse gerecht is met een onderzoek begonnen.