Helft wijngaarden Australische Hunter vallei gerooid

Hunter Valley
Hunter Valley (copyright distan, used with permission)

Bijna de helft van alle wijngaarden in Hunter Valley, het oudste wijngebied van Australië, werd in de voorbije achttien maanden gerooid.  Dat meldt de Australische krant Newscastle Herald op basis van informatie van de Hunter Valley Wine Industry Association. Vijftienhonderd van de 3.250 hectaren wijngaarden in de vallei of 46% van het totaal zijn ondertussen verdwenen, vooral in de Upper Hunter Valley, waar zich de minder kwaliteitsvolle wijngaarden bevinden. Volgens Geoff Krieger, voorzitter van de Wine Industry Association, is het ergste nog niet achter de rug. Hij voorspelt dat een derde van de 130 leden van zijn vereniging binnen dit en twee jaar zullen verdwijnen. Australië kamt met een overschot aan wijnen. Andere problemen die wegen op de Australische wijnindustrie zijn de hoge Australische dollar, de overvloed van goedkope import uit Nieuw-Zeeland, de toenemende dominantie van supermarktketens, de invloed van de anti-alcohol lobby en de uitbreiding van de koolmijnen.  Volgens het Australische Bureau of Statistics daalde de druivenproductie vorig jaar met 7,5% tot 1,6 miljoen ton. En volgens de Winemakers Federation of Australia moet op termijn minstens twintig procent van alle wijngaarden verdwijnen om de overproductie tegen te gaan.