Nieuwe Saint-Emilion classificatie vanaf 2012

Saint EmilionSaint-Emilion krijgt vanaf 2012 een nieuwe  wijnklassement voor grand cru’s en grand cru classé’s, nadat de gewijzigde classificatie uit 2006 in 2008 door de rechtbank van Bordeaux werd opgeheven. Het Franse nationale instituut voor de herkomstbenamingen INAO heeft de nieuwe regels begin november vastgelegd. Ze zullen gelden vanaf het oogstjaar 2012. Saint-Emilion is de enige Franse AOC die zijn classificatie voor de grand cru’s elke tien jaar herziet. Maar tegen de vorige herziening in 2006 was protest gerezen omdat een aantal wijnkastelen zich te kort gedaan voelden en hun gelijk haalden voor de rechter. Voortaan zal een onafhankelijke instelling de smaakproeven en kwaliteitscontroles uitvoeren. Die instelling zal worden gekozen na een openbare aanbesteding. Voor het grand cru klassement zullen tien oogstjaren, van 1999 tot 2008, blind worden geproefd. Wie een grand cru classé klassement wil, zal wijnen uit vijftien oogstjaren blind moeten laten proeven. Verder wordt  ook de reputatie voor hygiëne en de kwaliteit van de technische afdeling van elk wijnkasteel bekeken tijdens een bezoek ter plaatse. Op basis van de resultaten volgt dan een nieuwe classificatie die geldt vanaf 2012. De wijndomeinen die een klassement willen, moeten hun dossiers in het voorjaar van 2011 indienen. Dat is overigens niet gratis en kost enkele duizenden euro. Dit zet al een drempel op wie aan het klassement zal kunnen deelnemen. Tot en met 2011 blijft de oude classificatie van voor 2006 gelden. Daarin krijgen 72 wijndomeinen een klassement, ofwel zestien procent van alle wijnbouwers in Saint-Emilion. Volgens een informeel onderzoek onder meer dan duizend bezoekers van de website van de Franse krant Sud Ouest hecht slechts 42,4% van de wijnliefhebbers belang aan een classificatie; 32,8% hecht er geen belang aan en 24,8% zegt er niets van te kennen.