Wijn goedkoper dan water in Nieuw-Zeeland

Onderzoekers van de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland beweren dat wijn in hun land goedkoper is dan water. Een standaardglas bulkwijn kost in Nieuw-Zeeland vaak niet meer dan 62 NZD-cent (34 eurocent), tegenover 64 cent voor een glas gebottelde wijn, 67 cent voor een glas water van 250 ml en 43 cent voor een glas melk. Wijnprijzen in Nieuw-Zeeland staan onder druk door het overschot aan druiven. De onderzoekers gebruikten cijfers van het Nieuw-Zeelandse Department of Statistics. Ze roepen de overheid op om de belastingen op alcohol te verhogen. “Goedkope alcohol leidt tot bing drinking en alcoholisme,” aldus de onderzoekers. Journalisten van de Nieuw-Zeelandse nieuwszender ONE News relativeren de bevindingen van de onderzoekers. In de supermarkten die de journalisten bezochten, bleek water in de praktijk drie keer goedkoper te zijn dan de goedkoopste bulkwijn. Blijft natuurlijk het feit dat 60 à 70 NZD-cent (32 à 38 eurocent) voor een glas goedkope wijn erg weinig is. De onderzoekers van de Universiteit van Otago blijven bij hun standpunt dat de Nieuw-Zeelandse regering alcohol zwaarder moet belasten. De studie is overigens gepubliceerd in het New Zealand Medical Journal.

Fiona Imlach Gunasekara, Nick Wilson. ‘Very cheap drinking in New Zealand: some alcohol is more affordable than bottled water and nearly as cheap as milk’. In The New Zealand Medical Journal, 15 October 2010, Vol 123 No 1324.