Veertien gemeentelijke appellaties in AOC Alsace

vineyards at KaysersbergHet Franse Institut national de l’origine et de la qualité (INAO) beslist wellicht in november om veertien nieuwe gemeentelijke appellaties te erkennen in de Elzas. Dat meldt de Franse krant Le Pays. De AOC Alsace krijgt daarmee net zoals de AOC Languedoc een nieuwe, piramidevormige AOC-hiërarchie. De nieuwe gemeentelijke appellaties komen in de piramide boven de algemene AOC Alsace en onder de AOC Alsace Grands Cru. De nieuwe appellatie geldt alleen voor bepaalde druivensoorten die aangeplant zijn in de betere wijngaarden van de betrokken gemeenten: riesling voor Scherwiller en Wolxheim; pinot noir voor Rodem; Saint-Hippolyte en Ottrott, gewurtztraminer voor Bergheim; sylvaner voor Blienschwiller en de côtes de Barr; riesling en gewurtztraminer voor de côteau du Haut-Koenigsberg; auxerrois, pinot blanc en pinot gris voor Val Saint Grégoire; riesling, gewurtztraminer en pinot gris voor Rohrschwihr en de Vallée Noble; riesling, gewurtztraminer, pinot gris en pinot noir voor de côtes de Rouffach. Op het etiket mogen de betrokken dorpen dan bijvoorbeeld de benaming ‘Riesling de Scherwiller’ of ‘Pinot Noir des côtes de Rouffach’ plaatsen. De nieuwe appellatie voorziet ook in een aantal vinificatieregels. Zo zijn de rendementen beperkt tot een toch nog ruime 72 hl/ha voor witte wijnen en 65 hl/ha voor rode wijnen. De rieslings mogen maximaal 7 g/l restsuikers bevatten. Chaptaliseren is wel nog beperkt toegelaten (maximaal 1,5 graad alcohol toevoegen aan een wijn die minimaal 11 graden moet halen). Op termijn moet in de Elzas dezelfde AOC-hiërarchie als in Bourgogne ontstaan: grands crus, premiers crus (nu zijn dat nog ‘lieux-dits’ die op sommige etiketten worden vermeld), gemeentelijke appellaties en de regionale appellaties.