Delhaize Wine of Origin Robertson Chardonnay 2009

Wijn: Chardonnay Wine of Origin Robertson (2009)
Druivensoort: 100% Chardonnay

Winkel: AD Delhaize Hoeilaart
Prijs: € 3,49

Deze witte wijn komt uit Robertson. Dat ligt ten oosten van Kaapstad en is één van de grootste wijnregio’s van Zuid-Afrika. Dit gebied is te vergelijken met een woestijnklimaat: overdag heel heet en droog, maar gelukkig voor de druiven toch met enige afkoeling ‘s nachts.

De “Chardonnay Wine of Origin Robertson (2009)” is voor 100% gemaakt van de Chardonnay druif. Dit is de meest gekende witte druif ter wereld. Ze is voornamelijk bekend uit de Bourgogne in Frankrijk (o.a. Chablis, Le Montrachet). Er is in de Bourgogne zelfs een dorpje dat de naam Chardonnay draagt. Deze druif heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen, ook in de Nieuwe Wereld. Onder de Nieuwe Wereld verstaat men trouwens de niet-Europese wijnen uit: Zuid-Amerika, Australië, Zuid-Afrika, enz.

Sommige wijncritici noemen de Chardonnay smalend ‘de hoer’ onder de witte druivensoorten, omdat ze vrijwel overal ter wereld vrij makkelijk kan geteeld worden. Ze kan bijna elk klimaat aan, want ze is bestand tegen de hitte en de kou. Tegenwoordig zijn er ook meer en meer ABC-drinkers: “Anything but Chardonnay”: alles behalve Chardonnay. Een populaire druivensoort die dus steeds een gespreksonderwerp zal blijven en voor de nodige “controverses” zal zorgen. Een goede tip is gewoon zelf proberen het kaf van het koren te scheiden. Uiteindelijk is een lekkere wijn, Chardonnay of niet, een wijn die jijzelf lekker vindt. Wat iemand anders daar ook van vindt, zegt, of schrijft.

Het resultaat van de “Chardonnay Wine of Origin Robertson (2009)” mag dan ook meer dan gezien worden. Deze jonge, droge witte wijn, licht parelend, bezit een citrusfrisse neus met nadien  exotisch fruit. In de mond opnieuw hetzelfde patroon: frisse limoen- en citroentoets, gevolgd door  wat tropisch fruit (vooral ananas). De afdronk is lang, fris en zuiver.

Deze wijn is gebotteld door de Delhaize Groep. Dit biedt overigens niets dan voordelen. Veel mensen weten niet dat twee derde van de wijnen in het Delhaize assortiment gebotteld worden in de eigen bottelarij van Delhaize. Ze zijn de grootste wijnbottelaar van België! Hier mogen ze terecht fier op zijn.

Ik vind dit een mooie wijn voor een kleine prijs. Onder het motto: goede wijn hoeft niet altijd veel te kosten. Als dagdagelijkse wijn is dit best een aanrader. De verhouding prijs/kwaliteit is meer dan correct. Je kan hem zonder blozen schenken als aperitief, maar hij past ook goed bij een lente- of zomerslaatje. Nu nog wachten op het mooie weer…

Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail naar wijnserrist@hotmail.com