‘Catastrofale’ terugval Bordeaux-wijnexport in 2009

Bordeaux wijngaarden - Foto: (c) Samuel Rosa De export van Bordeaux-wijnen kende in 2009 een “catastrofale” daling, aldus Alain Vironneau, president van het Conseil interprofessionnel des vins de Bordeaux (CIVB). De export van Bordeaux-wijnen daalde wereldwijd met veertien procent in volume en 23 procent in waarde. In de laatste drie maanden van 2009 was er een lichte opflakkering, maar die was ruim onvoldoende om de geleden verliezen goed te maken. Bordeaux verkocht in 2009 bijna 5 miljoen hectoliter of 661 miljoen flessen wijn in Frankrijk en in het buitenland voor een totale waarde van 3,37 miljard euro. Bijna zeventig procent daarvan werd verkocht in Frankrijk zelf. Na de Europese Unie, de V.S. en Japan werd China in 2009 de vierde belangrijkste afzetmarkt voor wijnen uit Bordeaux. Volgens Roland Feredj, directeur-generaal van de CIVB, verdubbelde de export naar China tot 137.000 hectoliters in volume. Dat is goed voor 74 miljoen euro of een stijging met veertig procent in waarde tegenover 2008. In de E.U is Duitsland de belangrijkste afzetmarkt voor Bordeaux-wijnen, goed voor 252.000 hectoliter of 119 miljoen euro. België staat op de tweede plaats en vertegenwoordigt 223.000 hectoliter, goed voor 124 miljoen euro.