Spaanse wijnexport daalt met bijna tien procent

Spanish winebar2009 was geen goed jaar voor de Spaanse wijnboeren, zo blijkt uit cijfers van de Spaanse wijnfederatie FEV (Federación Española del Vino). De wereldwijde uitvoer van Spaanse wijnen daalde met 13,5 procent in waarde en 9,7 procent in volume tegenover 2008. Ook de gemiddelde prijs van een liter Spaanse wijn op de internationale markt daalde met 4,2 procent tot € 1,14. In de drie belangrijkste afzetmarkten voor Spaanse wijn, namelijk België, Portugal en Zwitserland, verkochten de Spanjaarden vorig jaar wel meer wijn. Maar naar Italië viel de export bijvoorbeeld terug met 56,7 procent in vergelijking met 2008. Ook op de eigen markt daalde de verkoop van Spaanse wijn . De Spaanse wijnconsumptie daalde eveneens met bijna tien procent. De dalende prijzen per liter zorgen ervoor dat enkele producenten en coöperatieven (vooral in de hard getroffen Rioja regio) aan de Spaanse regering toestemming hebben gevraagd om een nooddistillatie uit te voeren en op die manier 2,5 miljoen hectoliter onverkochte wijn om te zetten in alcohol voor industrieel gebruik. Volgens de krant El Pais is de grootste landbouworganisatie van Spanje, Asaja, het niet eens met die vraag. De distillatie zou de overheid immers 50 miljoen euro kosten, een bedrag dat in mindering zou worden gebracht op het algemene landbouwbudget. Twee jaar geleden exporteerde Spanje nog een recordhoeveelheid wijn. In 2008 begon de export echter al te slabakken.