Chinezen vervalsen 400.000 flessen Fitou-wijn

Mont TauchOp de Chinese markt zijn 400.000 flessen vervalste Fitou-wijn in omloop. De flessen bevatten wellicht Chinese “wijn”. De vervalser hebben het etiket en de fles nagemaakt van coöperatief Mont Tauch, een van de belangrijkste wijnbedrijven in de appellatie. Beide zijn nochtans internationaal gedeponeerd. De vervalste wijn werd ontdekt door de vertegenwoordiger van Mont Tauch op de Chinese markt, Yu Wang. Jean-Marc Astruc, president van het Syndicat du cru Fitou, is er het hart van in. “Ze kopiëren wat succesvol is,” zegt hij in de Zuid-Franse krant La Dépeche. “Het merk Sud de Franc is erg populair in China.” De nagemaakte flessen worden voor een veel lagere prijs verkocht dan het echte spul. De fraude bedreigt de export van Fitou-wijnen en Zuid-Franse wijnen in het algemeen naar China. Tegen de lagere prijzen valt niet te concurreren. Bovendien wordt het imago aangetast door wijn van mindere kwaliteit. Mont Tauch weet niet goed hoe te reageren. “Het is erg moeilijk werken in China,” aldus een vertegenwoordiger van het coöperatieve wijnbedrijf. “We verzamelen onze argumenten nog.” Het syndicaat van Fitou gaat de verantwoordelijke minister aanspreken en hoopt dat die iets aan de namaak kan doen. De wijnen van Mont Tauch hebben overigens een goede reputatie. “They are affordable, well made, modern, and have a sense of place about them,” zo zegt de Britse wijncriticus Jamie Goode op zijn blog.