Weer record-prijzen op wijnveiliging in Hongkong

Lafitte 1982 etiketEen door Sotheby georganiseerde wijnveiliging in Hongkong op zaterdag overtrof alle verwachtingen, zo meldt Bloomberg. Tien uur lang boden rijke wijnliefhebbers op 800 loten en besteedden uiteindelijk HK$52,9 miljoen (4,81 miljoen euro). Sotheby had gerekend op een opbrengst van HK$40 miljoen. In die bedragen zijn de commissies in veilingkosten overigens niet inbegrepen. Daarmee lijkt de economische crisis althans in Azië vergeten te zijn. Bloomberg vermeldt in zijn bericht trouwens de vrees voor een opstekende inflatie in China als een van de redenen voor de hoger dan verwachte opbrengst. Rijke Chinezen proberen hun rijkdom veilig te stellen door een deel van hun cashpositie om te zetten in waardevolle bezittingen zoals fijne wijnen.

Bij de verkochte wijnen waren enkele opvallende uitschieters. Een imperiaal (6-liter fles) van Chateau Lafite Rothschild 1982 bracht HK$363.600 (33.000 euro) op, meer dan tweemaal de geschatte waarde. Een Zwiterse handelaar heeft momenteel overigens een 6-liter fles van Lafitte in de aanbieding voor 12.468 euro (btw en verzendkosten niet inbegrepen). Maar het is oppassen geblazen: er is heel wat namaak Lafite 1982 in omloop. Deze cru heeft bij Chinese kopers echter een haast mythische reputatie. Twee magnums Petrus 1982 haalden HK$435.000 (39.576 euro), meer dan drie keer de geschatte waarde van HK$130.000. Petrus 1982 heeft overigens een veel mindere reputatie dan Lafite. In zijn recentste proefnotitie zegt Parker dat de wijn groen en waterachtig smaakt. Hij geeft hem niettemin toch nog 93 punten.