Franse oogst 2009: meer en beter

In de overgrote meerderheid van de Franse wijngaarden is de oogst in volle gang. Dankzij de warme en droge zomer wordt 2009 naar verwachting een overvloedig oogstjaar van hoge kwaliteit. Waarschijnlijk zullen de Franse wijnboeren meer druiven oogsten dan in 2008, maar minder dan voorspeld door de vijf- of tienjaar gemiddelden. In Bordeaux zijn de verwachtingen hooggespannen voor een herhaling van 2005, ten minste inzake kwaliteit, zoals we eerder al rapporteerden. De opbrengst kan lager liggen, als gevolg van het verlies van druiven veroorzaakt door zware hagelstormen in het voorjaar. In Champagne zijn de mogelijke opbrengsten ongeveer hetzelfde als in 2008, maar het bestuursorgaan CIVC verplichte de boeren om 30% minder druiven te oogsten om de prijzen te beschermen. Niettemin zal de gemiddelde prijs voor champagnedruiven nog met 5% dalen (vergeleken met 2007). Ook de champagneprijzen in sommige supermarkten blijven dalen. In Franse supermarkten kun je nu al een fles champagne kopen voor 10 euro, een prijskaartje dat de producenten angst inboezemt. In de Rhône-vallei begon de oogst ongeveer een week eerder dan normaal. Augustus was erg warm, maar de kwaliteit zal beter zijn dan in het even warme 2003, omdat het weer koeler was in juni en juli. De kwaliteit zal ook een stuk beter zijn dan in het rampzalige vorige wijnjaar. “We zijn op weg naar een zeer geconcentreerde oogst, warm, zeer typisch voor onze streek,” voorspelde Olivier Jacquet van de Chambre d’Agriculture du Vaucluse vorige week (zoals geciteerd door WineAlley News).