Witte Bourgogne 2002 geproefd

wine barrelsIk ben een fan van witte Bourgogne uit 2002. Deze wijnen zijn klassiekers, vond ik, toen ik ze indertijd proefde uit het vat. Maar met alle premox (vroegtijdige oxidatie) zorgen, leek me een update nodig. Alle wijnen kwamen uit mijn kelder. Ik kocht ze toen ze uitkwamen. Ik was bereid alles te verwedden dat ze allemaal schoon, zuiver, fris en jong zouden smaken. En … Ik verloor mijn weddenschap. We hadden een, misschien twee premoxed wijnen en een gekurkte wijn. Een paar wijnen waren alleen teleurstellend, sommige waren goed en sommige waren fantastisch. Witte Bourgogne blijft een mijnenveld, maar wanneer de wijnen goed zijn, zijn ze de beste witte wijnen die u kunt kopen. En Domaine Leflaive is de max, maar dat wist u al.

We proefden de wijnen blind in vluchten van twee wijnen. Zoals gezegd, alle wijnen zijn van het oogstjaar 2002.

1. Chablis Blanchot van Raveneau en Chablis Preuses van Dauvissat
Twee mooie jonge wijnen. De eerste meer lineair, mineralig en puur. De tweede voller, romeriger en iets meer complex. Natuurlijk dachten we allemaal dat de eerste wijn Dauvissat en de andere Raveneau was  … het tegenovergestelde bleek de waarheid. Ik scoorde deze wijnen respectievelijk 93 + en 94 +. Deze wijn kostten me minder dan 35 euro per fles:  een onklopbare prijskwaliteitverhouding.

2. Domaine Leflaive Puligny M. Les Pucelles en Sauzet Puligny Combettes
Domaine Leflaive Pucelles was gewoon extreem goed: een zeer rijke wijn met bloemen en hazelnoten, nog aan de jonge kant. Ik zou zeker nog 3 jaar wachten om te beginnen met drinken. Een 95 + wijn. De Sauzet had iets meer hout op de neus, maar was ook vol en zeer lang. Geen zorgen over premox hier … Zeker een 93/100 wijn.

3. Domaine des Lambrays Puligny Montrachet Clos des Caillerets en Chassagne Montrachet Les Chaumees van Niellon
Domaine des Lambrays Caillerets is volledig klaar om te drinken met citrusvruchten en specerijen op de neus. Heerlijke wijn. De Niellon Chaumees is krijtachtig, vers, met een lange afdronk. De meesten rond de tafel gaven de voorkeur aan de Niellon. Niet ik, maar beide wijnen waren uitstekend. 94 en 92 respectievelijk.

4. Meursault Charmes van Remi Jobard en van Henri Germain
De Jobard Charmes was een beetje gesloten bij de eerste slok, maar opende mooi in het glas. De Germain Charmes was zeer zuiver, mineralig, elegant … Ik ken deze producent niet zo goed … maar zijn stijl is voor liefhebbers van pure, minerale, precieze wijnen. Het was JF Coche die me vele jaren geleden vertelde dat ik moet deze producent moest bezoeken: een nederige domein van vader en zoon waar je rechtstreeks uit de kelder tegen zeer redelijke prijzen kunt kopen…

5. Meursault Charmes van Comte Lafon en Henri Boillot
Deze bleek de eerste teleurstellende vlucht te zijn. De Boillot Chames bleek helaas gekurkt en de Lafon Charmes was een bizarre wijn: zuren domineerden in de mond met weinig andere impressies. Ik proefde ooit een veel betere fles van deze wijn.

6. Meursault PERRIÈRES van Henri Germain en de Clos des PERRIÈRES van Albert Grivaud
De Germain PERRIÈRES was wederom zeer zuiver, elegant en mineraal-gedomineerd. De Clos had een gouden kleur, met een aantal verontrustende signalen van premox (koekjesneus). Een grensgeval. Ik opende een ander om te zien wat er aan de hand is. Yep, zeer gouden kleur, borderline geoxideerd … smaakte precies hetzelfde als tijdens de blindproeverij…

7. Meursault PERRIÈRES van Coche-Dury en Bouchard
De Coche PERRIÈRES was prachtig en bevestigde de reputatie van dit domein. Gewoon een geweldige wijn. De Bouchard vertoonde een combinatie van een koekjesneus en Sherry-smaken. Yep, ook geoxideerd. Ik opende de volgende avond een tweede fles. Hetzelfde: hoewel niet volledig premoxed, vertoonde ook deze goudkleurige wijn een aparte smaak van koekjes, gistachtige smaken en gebrek aan versheid. Niet ondrinkbaar, maar duidelijk vroegtijdig geoxideerd. Ik schiet mijn resterende tien wijnen helemaal terug naar Beaune.

8. Corton Charlemagne van Bonneau du Martay en Bouchard
Straf: de CC van Bouchard was voor de meeste aanwezigende favoriete wijn van de avond. Hij is nog erg jong, maar heeft veel potentieel om moeiteloos nog 10 jaar te verouderen. De BDM is een geweldige wijn die je nu kunt drinken. Interessant, ik zou het tegenovergestelde verondersteld hebben.

Conclusie
Er waren dus twee premoxed wijnen (Grivaud Clos des PERRIÈRES en Bouchard PERRIÈRES) die verloren lijken. Maar de meeste wijnen waren gewoon geweldig: de twee Chablis, de Leflaive, Niellon, Sauzet, Lambrays, de twee Germains de Coche en de CC van Bouchard. Ik zou de Sauzet Combettes en de Niellon nu beginnen drinken. Ze zijn nog vers, dus waarom een risico nemen… De Chablis zijn nog te jong, maar deze wijnen zijn gebouwd om 30 jaar mee te gaan… ze openen nu al prachtig na 10 minuten in het glas.