Oudere Bourgognes in Folliez (Vinotopia)

Henri Jayer
Henri Jayer

Aanleiding voor deze bijeenkomst in het Mechels restaurant Folliez was Kristof, die een Amerikaanse aspirant Master of Wine op bezoek had. Nou, reden genoeg natuurlijk om weer een reeks topwijnen op tafel te zetten. Om te beginnen een mooie reeks witte Bourgognes met daar tussen een paar Californische toppers gemaakt van Chardonnay : Kongsgaard en Marcassin. Mooie vergelijking, al domineerde de Coche-Dury Perrières 2001 doodsimpel de debatten. Zelfs de 1997 Montrachet van Ramonet kon er niet aan.

Margaux 1985

Dan als koptrekkers voor het rode peloton een koppeltje magnifieke Margaux uit 1985, een jaar met de reputatie als snel rijpend . Wel, aan deze wijnen was niet te merken dat ze 24 jaar oud waren – prachtig op dronk, maar zeker nog met reserve. De Château Margaux was net iets beter dan de Palmer.

Henri Jayer

Vervolgens voor mij een vineuze ontmaagding: mijn eerste flessen van de legendarische Bourgogne-wijnmaker Henri Jayer. En alhoewel dit zeker niet zin topcuvées waren (namelijk Vosne-Romanée Cros Parentoux en Richebourg), was het een erg memorabele ervaring – alles in finesse en met balans, zuiver, heerlijke textuur, en verbazend veel materie voor twee vrij matige jaren. Vooral de Nuits Villages 1987 vond ik erg indrukwekkend. Daarna proefden we een fles Chambertin Clos de Bèze 1964 van het historische domein Clair-Daü – niet de beste fles die ik daar al van dronk, maar niet slecht.

Landonne

Ten slotte verscheen een koppeltje mooie noordelijke Rhônes op de proeftafel, met een zalige 1997 La Landonne van Guigal. Een Rieussec 1990 sloot de toch wel erg mooie avond af. De volledige proefnotities vindt u terug op Vintopia.

De geproefde wijnen

1 NV Brut – Deutz (Champagne – Champagne)
2 2002 Chardonnay – Kongsgaard (California – Napa Valley)
3 2001 Meursault Perrières – J.-F. Coche-Dury (Bourgogne – Meursault)
4 1996 Meursault Perrières – Domaine des Comtes Lafon (Bourgogne – Meursault)
5 2004 Marcassin Vineyard Chardonnay – Marcassin Vineyards (California – Sonoma Coast)
6 1997 Montrachet – Domaine Ramonet (Bourgogne – Montrachet)
7 1999 Puligny-Montrachet Les Folatières – Domaine d’Auvenay (Bourgogne – Puligny-Montrachet)
8 1985 Margaux – Château Margaux (Bordeaux – Margaux)
9 1985 Palmer – Château Palmer (Bordeaux – Margaux)
10 1987 Nuits-Saint-Georges – Henri Jayer (Bourgogne – Nuits-Saint-Georges)
11 1981 Echezeaux – Henri Jayer (Bourgogne – Echezeaux)
12 1964 Chambertin Clos de Bèze – Domaine Clair-Daü (Bourgogne – Chambertin Clos de Bèze)
13 1997 Côte Rôtie La Landonne – E. Guigal (Rhône – Côte Rôtie)
14 1998 Côte-Rôtie La Landonne – René Rostaing (Rhône – Côte Rôtie)
15 1997 Brunello di Montalcino – Castello Banfi (Toscana – Brunello di Montalcino)
16 1990 Rieussec – Château Rieussec (Bordeaux – Sauternes)