Spaanse software herkent wijngaarden

Las MédulasSpaanse onderzoekers van de universiteiten van Léon en Santiago de Compostello hebben software ontwikkeld die automatisch wijngaarden herkent op satelliet-foto’s. De software is nuttig om snel de potentiële opbrengsten te berekenen van wijngaarden. Dat is een van de vereisten die de E.U. oplegt aan wijnproducerende landen. Vroeger moest die informatie manueel worden verzameld, door lijntjes te trekken op satellietfoto’s. De nieuwe software kan Landsat-beelden digitaal analyseren. De software is al met succes gebruikt om de wijngaarden in de Spaanse DOC Bierzo in kaart te brengen. De software analyseert de satellietbeelden pixel per pixel. Ze herkent automatisch het soort oppervlak (wegen, water, gras etc.) en kan ook drie soorten wijngaarden herkennen: recent geplante, die met minder dan 35% beplanting en die met meer dan 35% beplanting. De studie werd gepubliceerd in het Spanish Journal of Agricultural Research.

Rodríguez-Pérez, J. R., Álvarez López, C. J., Miranda, D., and Álvarez, M. F. (2008). Vineyard area estimation using medium spatial resolution satellite imagery. Spanish Journal of Agricultural Research, 6(3):442-452. CiteULike-link.