Crisis bedreigt ‘en primeur’ campagne

Chateau Petrus winesJean-François Moueix, eigenaar van het prestigieuze Pomerol Château Petrus en van de belangrijke Bordeaux-negociant Duclot, zegt in een vraaggesprek met Le Nouvelle Observateur dat de crisis de ‘en primeur’-campagne voor Bordeaux 2008 in gevaar brengt. De prijzen van de grote Bordeaux-wijnen staan onder toenemende druk. Een Belgische handelaar vertrouwde ons nog deze week toe dat hij de laatste weken constant grand premier crus uit Bordeaux krijgt aangeboden voor prijzen die onder die van de primeurprijzen liggen. “Maar die wijnen zijn nog altijd te duur,” zo voegt deze handelaar eraan toe. Zelfs met de dalende prijzen vinden die wijnen geen klanten. Tussenpersonen proberen ze nochtans met alle middelen kwijt te geraken omdat ze niet te verkopen zijn en ze dringend cash nodig hebben om wijnen te kopen die wel verkoopbaar zijn.

Volgens Jean-François Moueix hebben de Bordelese grand crus de groeiende problemen voor een belangrijk deel aan zich zelf te danken. Ze vroegen immers te veel voor hun 2005’s, 2006’s en zeker 2007’s. Vooral de astronomische ‘en primeur’ prijzen die voor het uitstekende oogstjaar 2005 lijken zich nu te wreken. Volgens Moueix hebben Franse klanten massaal afgehaakt, omdat ze kwaad zijn dat de topnamen voor veel geld aan buitenlandse miljonairs werden verpatst, terwijl er voor de thuismarkt niets meer overbleef. “Jullie zijn in de armen gesprongen van de nieuwe rijken uit de opkomende landen? Dat zal niet duren, en we zullen u ervoor laten betalen,” is de houding van het traditionele cliënteel. “Sinds 2005 hebben we die niet meer gezien,” aldus Moueix.

Volgens Moueix gaan er nog forse prijsdalingen volgen voor de premier crus die nu prijzen commanderen van 300 tot 500 euro en meer. Ook het niveau daaronder, de ‘superseconds’, bevindt zich volgens de topman van Château Petrus in een precaire positie. “Die zijn te duur om te drinken en niet interessant om mee te speculeren.”