Australische wijnexport daalt voor het eerst in vijftien jaar

Australian winesDe Australische wijnexport is voor het eerst in vijftien jaar gedaald. Dat meldt de krant The Australian. Australië exporteerde in 2008 elf procent minder wijn gemeten naar volume en achttien procent minder gemeten naar waarde. Oorzaken van de daling zijn de wereldwijde financiële crisis, de toenemende concurrentie van andere landen en valutaschommelingen. Groot-Brittannië, een van de belangrijkste voor de Australiërs, verhoogde bovendien het btw-tarief op wijnen, wat tot een sterke daling van de verkoop leidde (min tien procent in volume en min achttien procent in waarde). In de Verenigde Staten daalde de omzet met meer dan vijf procent in volume en zelfs meer dan 26 procent in waarde. Beter nieuws komt er uit China, dat vorig jaar 32 procent meer Australische wijn importeerde dan in 2007. China is nu al de vijfde belangrijkste afzetmarkt voor Australische wijn.