Wijnprijzen gaan in het rood

De economische malaise heeft nu ook invloed op de wijnprijzen, zo meldt de BBC op zijn website. De prijzen van topwijnen zijn op een kwartaal tijd gemiddeld met een kwart gedaald. Zo is de prijs van Lafitte Rothschild sinds de zomer met 25% gedaald, aldus de Britse handelaar Berry Brothers and Rudd (BBR). BBR vermoed dat de prijzen nog niet uitgebodemd zijn. Verschillende verzamelaars die zwaar investeerden in oogstjaar 2005 zitten nu met forse verliezen opgezadeld. De daling zet zich wereldwijd door. Volgens BBR is de vraag uit Azië fors gedaald. In het Verenigd Koninkrijk merken ook de supermarkten dat er minder wijn wordt gekocht. De verkoop van wijnen in de categorie 5 tot 6 pond is merkelijk gedaald, terwijl er meer wijnen van minder dan 5 pond worden verkocht. Supermarkten reageerden door de prijzen te laten dalen en het gamma van supergoedkoper wijnen uit te breiden. De trend treft ook online wineshops. De gemiddelde prijs van de meest verkochte wijnen bij de online retailer MyWinesDirect.com is met 2 dollar gedaald van 12,93 dollars tot 10,87 dollars, aldus My Wines Direct CEO Bryan Dougherty.

De crisis was ook merkbaar op de G20 top van dit weekend in Washington. Geen Petrus of Lafitte voor de wereldleiders, maar een Landmark Chardonnay “Damaris Reserve” 2006 (wit) en een Shafer Hill Side Select 2003 (rood). Dat zijn toch nog altijd dure flessen, maar wel een stuk goedkoper dan de Bourgognes en Bordeaux die normaal op dergelijke evenmenten worden geschonken.