Megavino Masterclass “Les grands terroirs de Bourgogne”

Naar aanleiding van Megavino 2008 organiseerde De Wijnmakelaarsunie op 20 oktober een masterclass in witte Bourgogne, waarbij werd gefocused op de sector Meursault – Puligny Montrachet.

Eerst werd het gamma van Maison/Domaine Henri Boillot in 2006 geproefd. Dit jaar kende een gelijkmatige rijping, met wel redelijk koele maand augustus, wat gelukkig in september enigszins gecompenseerd werd. Dat maakt dat 2006 relatief minder zuren heeft en sneller op dronk komt dan 2005 of 2004, en het typisch exotisch karakter van deze jaargang was zeer duidelijk in deze wijnen. De Puligny-Montrachet Clos de la Mouchère was zoals eigenlijk steeds van een fantastisch niveau.

Vervolgens kwam er een reeks Meursaults, met eerst wijnen van de appelatie aan de kant van Volnay (met o.a. de cru’s Santenots en Cras), en als tegenstelling vervolgens wijnen van de kant die grenst aan Puligny-Montrachet (met o.a. Genevrières en Charmes). Ten slotte een reeks van drie wijnen uit de beste Meursault wijngaard: Perrières, met een onwaarschijnlijke Coche-Dury 2002.

Nadien was John Monard nog zo vriendelijk om 3 Grand Cru uit Gevrey-Chambertin van Perrot-Minot uit het moeilijke jaar 2004 te openen. De Mazoyères droeg echt de tekenen van die jaargang: een groene, onrijpe toets. Maar de Charmes-Chambertin die er op volgde was erg mooi en verleidelijk, met dan een zeer mooie Clos de Bèze om af te sluiten. Een erg leerrijke proeverij.

Alle nota’s vind je op Vinotopia.