Wijnjaar 2008 goed tot zeer goed in Duitsland

De Duitse wijnbouwers zijn tevreden over omvang en de kwaliteit van de druivenoogst dit jaar, laat het Deutsches Weininstitut Mainz weten. Door het vrij koele herfstweer konden de druiven geleidelijk rijpen en bleven ze gezond. De totale oogst wordt geraamd op 10 tot 10,5 miljoen hectoliter. In de Ahr is de kwaliteit vergelijkbaar met vorig jaar, een van de beste oogstjaren ooit in Duitsland. De zuurtegraad lag wel hoger, omwille van de weersomstandigheden. Ook in Baden zijn ze tevreden over de uitstekende kwaliteit, zowel voor witte als rode wijnen. In de Mosel is de kwaliteit (vooral van de Riesling) zeer goed, maar niet zo goed als topjaar 2007. In de Nahe vergelijkt men de kwaliteit met 1998. Om goede resultaten te bereiken, diende men in de Nahe een selectieve vooroogst uit te voeren. In de Rheingau zullen vooral de Kabinett-wijnen dit jaar van hoge kwaliteit zijn. In Rheinhessen, Duitsland’s grootste wijngebied, vergelijkt men de kwaliteit met 2004. Er werd geoogst tot de laatste week van oktober, een maand die nog veel goed maakte in de wijngaarden na de natte september.