Wijn bevat te veel zware metalen

Wijn bevat vaak te veel zware metalen, blijkt uit een wetenschappelijke studie verschenen in het peer-reviewed online magazine Chemistry Central Journal. Volgens Declan Naughton en Andrea Petróczi van Kingston University in Londen bevatten witte, rode en rosé-wijnen uit zowat alle werelddelen giftige hoeveelheden van zware metalen zoals lood, vanadium, magnesium en koper. Alleen geselecteerde wijnen uit Italië, Brazilië en Argentinië bleven binnen de veiligheidslimieten voor zware metalen, uitgedrukt als target hazerd quotients (THQ). De THQ-waardes voor verschilende zware metalen werden ontwikkeld door het Amerikaanse Evironmental Protection Agency (EPA). Te hoge doses zware metalen kunnen allerlei ontstekingen en kankers veroorzaken. Critici zeggen dat de THQ-methode “niet gebruikelijk is in Europa”. Overigens bleken ook sommige soorten bier en zelfs appelsap te hoge THQ-waardes voor zware metalen te bevatten. Een van de auteurs van het rapport vertelde aan Decanter dat hij nog altijd van wijn geniet, maar wel een oproep doet voor strengere regels en vooral meer onderzoek. Het is immers onduidelijk waar de hoge dosissen zware metalen in wijn vandaan komen. Allerlei factoren kunnen een rol spelen, gaande van de ligging van de wijngaarden, het gebruik van bepaalde bestrijdingsmethoden tot de manier van vervoeren en verpakken.

Heavy metal ions in wines: meta-analysis of target hazard quotients reveal health risks

Declan P Naughton, Andrea Petroczi

Chemistry Central Journal 2008, 2:22 (30 October 2008)