Bollinger Champagne Rosé Brut

N.V. Bollinger Champagne Rosé Brut – Frankrijk, Champagne (10/8/2008)

Nieuw in het gamma bij Bollinger, maar al tien jaar in ontwikkeling is deze Brut Rosé. Vrij donkere rode kleur voor een rosé Champagne, zeker gezien het feit dat hij maar 5,5% rode wijn bevat, waar 10 tot 20% normaal is voor de meeste Champagnes. De familiegelijkenis met de Special Cuvée, waar hij is op gebaseerd, is onmiskenbaar: toasty en lichtjes oxidatieve stijl, rijp rood bessenfruit, iets zoeter dan de Special Cuvée, maar nog steeds eerder aan de droge kant, en eindigend met een klein bittertje. De zuren zijn correct en de mousse niet te overdreven. Een wijn die voedsel nodig heeft en niet te koud mag worden geserveerd. De 90 punten zijn wellicht aan de conservatieve kant, want deze Rosé Brut won aan gewicht in het glas. Kan nog wat jaartjes flesrust gebruiken. Als je hem nu serveert, dan best vlak vooraf carraferen. Assemblage van 62% Pinot Noir (5,5% rood gevinifieerd), 24% Chardonnay en 14% Pinot Meunier. Dosage is 10%, alcohol 12,5% vol en totale aciditeit 4,1 g/l. Dat zijn ongeveer dezelfde technische cijfers als die van de Special Cuvée, met toevoeging van 5 à 6% rode wijn en een lichtjes hogere dosage. Verkrijgbaar bij Cinoco. (90 pts.)