Bring je eigen wijn mee naar selectie Belgische restaurants

BYO of ‘Bring Your Own’ is het meebrengen van eigen wijn op restaurant, in ruil voor betaling van een kurkrecht. De tweetalige website BYO.be geeft een overzicht van Belgische restaurants die dit toelaten, met details over eventuele beperkingen en over de prijs van het kurkrecht. BYO.be formuleert vier spelregels voor het meebrengen van eigen wijn op restaurant: breng wijn mee die past bij wat je van plan bent te eten; de sommelier of chef proeft de wijn voor en apprecieert het ook een glas te mogen meedrinken indien het om een bijzondere wijn gaat; verwittig het restaurant vooraf; ding niet af op het kurkrecht, dat trouwens geldt per fles van 75 cl. Heel uitgebreid is de lijst met BYO-restaurants nog niet, enerzijds omdat heel wat restaurants deze praktijk ontmoedigen, anderzijds omdat het initiatief wellicht nog niet voldoende bekend is. In de provincie Antwerpen bevat de lijst momenteel bijvoorbeeld slechts zes restaurants, die een kurkrecht vragen van 15 à 25 euro per fles.