Allegrini stapt uit DOC Valpolicella Classico wegens schroefdop

Allegrini stapt uit de Italiaanse DOC Valpolicella Classico (Veneto) omdat het zijn wijnen volgens de DOC-regels niet mag bottelen met schroefdop. Allegrini’s Valpolicella Classico zal daarom vanaf nu verkocht worden als gewone Valpolicella. “De stop is voor ons belangrijker dan de beschermde herkomstbenaming,” zo verklaarde wijnmaker Franco Allegrini aan Decanter. Bij wijnen die jong worden gedronken verdient een schroefdop de voorkeur op natuurkurk omdat de wijn zijn frisheid beter bewaart en niet kan worden besmet door de gevreesde kurksmaak (TCA). “Voor België blijft voorlopig alles bij het oude,” zegt Laurent Licata van Allegrini-importeur Licata. “Verschillende producenten hebben ons al een schroefdop voorgesteld, maar we kijken even de kat uit de boom.”