België grootste consument van Champagne ter wereld

België is de grootste consument van Champagne in de wereld, blijkt uit cijfers voor 2007 van het Comité Interprofessionel du Vin de Champagne (CIVC). In verhouding tot het bevolkingsaantal drinkt niemand meer Champagne dan de gemiddelde Belg. Ook in absolute cijfers is Champagne erg populair in ons land: het is met 9.948.088 flessen (of bijna twee flessen champagne per Belg) de vijfde belangrijkste afzetmarkt, na Groot-Brittannië (38.957.205 flessen), de V.S. (21.722.220 flessen), Duitsland (12.914.406 flessen) en Italië (10.338.199 flessen). Nederland staat pas op de negende plaats in het lijstje, met een afname van 4.072.215 flessen Champagne in 2007 (toch plus acht procent). Iets meer dan zestig procent van de Champagne-export gaat naar de Europese Unie (Frankrijk uitgezonderd). Dat stemt overeen met 91,4 miljoen flessen van het bubbelende vocht. De export naar de E.U. steeg met negen procent in vergelijking met 2006. Wereldwijd werd er nooit meer Champagne gedronken dan in 2007. Pikant (of verontrustend?) detail: het vorige record dateert van 1999, het hoogtepunt van de zogenaamde interneteconomie.

2 Reacties

  1. Han, heel interessant en erg opmerkelijk. Bedankt voor de link. Hoe dat in België zit, is het uitzoeken zeker waard. Ik doe een poging!

  2. Beste Jozef

    Net als u in dit bericht doet, dacht ik tot voor kort een aardige schatting van de consumptie van champagne te kunnen maken op grond van de exportcijfers van het CIVC, maar dan voor Nederland. Echter onlangs kwam ik erachter dat er veel meer champagne wordt gedronken dan de 4 miljoen flessen die het CIVC in de exportboeken heeft staan. Namelijk 10 miljoen flessen, een aanzienlijk verschil. Ik heb geen idee of de Belgische situatie vergelijkbaar is met de Nederlandse. Ik geef mijn bevindingen u en uw lezers evenwel graag ter info:

    http://liquor-and-wine.typepad.com/my_weblog/2008/09/hoeveel-champag.html

    Vriendelijke groet,
    Han Sjakes

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.