Studie: “Dure wijn wordt het meest geapprecieerd”

Hoe duurder de wijn, hoe meer hij wordt geapprecieerd, zelfs zonder dat het smaakcentrum van de hersenen actief is. Dit blijkt uit een studie van de Graduate School of Business van Stanford en het Californisch Instituut voor Technologie die gepubliceerd werd in het recentste nummer van de Proceedings of the National Academy of Sciences. In de studie werden twintig personen identieke wijnen voorgezet, maar verteld dat ze verschillende prijzen hadden. De ‘duurste’ wijnen werden het meest geapprecieerd. Dit werd bevestigd door een hersenscan die activiteit toonde in de ventromediale prefrontale cortex van de hersenen, waar zich het ‘emotiecentrum’ bevindt. Het smaakcentrum van de hersenen was daarbij niet actief. Volgens de onderzoekers passen de hersenen zich dus zelf aan aan de prijs van de wijn, onafgezien van de smaak of van eventuele beïnvloeding door marketing of reclame. “De wijnhandelaren zullen nu wel twee keer nadenken voor ze hun prijzen te verlagen,” aldus een onderzoeker (geciteerd door Reuters). Volgens de onderzoekers gaan mensen ook op zoek naar een herhaling van een plezierig ervaring. Met andere woorden: duurdere wijnen hebben meer kans op verkoop, onafgezien van hoe ze smaken.

Plassmann, H., O’Doherty, J., Shiv, B., and Rangel, A. (2008). Marketing actions can modulate neural representations of experienced pleasantness. Proceedings of the National Academy of Sciences, pages 0706929105+. (CiteuLike Link)