Ernstige droogte in Australië bedreigt voorbestaan van duizend wijnbouwers

De zware droogte die Australië nu al maandenlang teistert, zou het einde kunnen betekenen van duizend van de 7.500 wijnbouwers in het land. Dit schrijft de Sydney Morning Herald. Het grote merendeel van de bedreigde wijnbouwers is gevestigd in het 3.430 km lange bassin van Murray-Darling, waar zestig à zeventig procent van de totale Australische wijnproductie vandaan komt. Deze regio is zwaar getroffen door de droogte en heeft geen irrigatiesystemen. In 2008 zal de druivenproductie nauwelijks 1,2 miljoen ton bedragen; in 2009 dreigt ze terug te vallen tot minder dan 1,16 miljoen ton. Het normale gemiddelde bedraagt 1,9 miljoen ton. Ironisch genoeg steeg de totale Australische wijnexport vorig jaar tot drie miljard dollar, het hoogste cijfer ooit.