Megavino: ‘België dé draaischijf Europese wijnmarkt’

Over minder dan drie weken opent Megavino opnieuw zijn deuren op de Heizel in Brussel. Van 19 tot en met 22 oktober maken 21 wijnproducerende landen en 260 exposanten hun opwachting in Paleis 3 van de Heizel. De beurs is daarmee voor het eerst in zijn bestaan volledig volzet. Volgens de organisatoren is dat geen toeval. In een persbericht schrijven ze dat België immers dé draaischijf is geworden voor de Europese wijnmarkt. Volgens een studie van de Universiteit van Parijs gebruiken wijnbouwers overal ter wereld die naar Europa willen exporteren België als testmarkt. Ons land importeerde vorig jaar het equivalent van om en bij de 350 miljoen flessen wijn, goed voor een marktwaarde van 1,12 miljard euro. En in die cijfers zijn nog niet eens de rechtstreekse aankopen van de Belg in het buitenland gerekend … Bijna zeventig procent (67%) van die wijn is nog steeds Frans. België is de grootste afnemer van eenvoudige Bordeaux-wijn en zuidelijke Rhône-wijn. Op plaats twee en drie volgen Italië en Spanje. Op vier komt Chili. Wereldwijnen stagneren voor het eerst met een marktaandeel van tien procent. Landen die er het voorbije jaar sterk op vooruit gingen zijn Duitsland (dit jaar gastland op Megavino) en Portugal. Vooral jongeren (18-30) én vrouwen zorgen er voor dat het wijnverbruik in ons land blijft stijgen. Vrouwen kiezen hoofdzakelijk voor witte wijn (81%), terwijl jongeren vooral vallen voor … rosé (48%). Daarenboven zijn jongeren gevoelig voor verpakkingen en gebruiksgemak. Bijna één op twee (46%) kiest voor de bag-in-box (de kartonnen doosjes van 3 of 5 liter), bijna twee op drie (63%) kiest voor de schroefdop als sluiting én 23% van de jongeren is bereid om wijn te kopen in tetrabriks.