Australische wijngigant Foster’s Group introduceert plastic wijnflessen

Wordt na de wijnkurk ook de glazen wijnfles bedreigd door een kunststof alternatief? Die kans bestaat nu de Australische wijngigant Forster’s Group als eerste ter wereld wijn heeft gebotteld in een recycleerbare plastic fles. Wijnen van het Forster’s-merk Wolf Blass zullen binnenkort in plastic PET-flessen worden aangeboden in Canadese en Britse supermarkten. Oliver Horn van Wolf Blass (in The Advertiser) somt de vele voordelen op van PET-flessen: lichter, gemakkelijker transporteerbaar, onbreekbaar, en dat allemaal voor een prijs die dezelfde is als die van een glazen fles. Wolf Blass probeert de plastic flessen uit sinds 2005. Tijdens de testen werden geen smaakverschillen vastgesteld tussen wijn bewaard in PET-flessen en in glazen flessen. PET-flessen zijn niet geschikt om er bewaarwijnen in op te slaan: ze laten na een tijdje lucht door, wat de levensduur van de wijnen beperkt. Wijn in plastic flessen heeft een ‘shelf life’ van ongeveer negen maanden. De nieuwe fles is dan ook bedoeld voor wijnen die direct worden geconsumeerd.