Saint-Emilion classificatie nu ook onder vuur

Nadat de administratieve rechtbank van Bordeaux onlangs de nieuwe Crus Bourgeois du Médoc classificatie vernietigde, gebeurt nu hetzelfde met de Saint-Emilion-classificatie 2006, die elf châteaux degradeerde. Vier van die châteaux, Villemaurine, Cadet Bon, La Marzelle (Belgische eigenaars) en Guadet-Saint-Julien, trokken naar de rechter en verweten de classificatiecommissie partijdigheid. De rechtbank in Bordeaux volgde de argumentatie van de vier klagers en heeft de nieuwe classificatie op 30 maart voorlopig op nonactief gezet. De gedegradeerde châteaux behouden daardoor hun vorige classificaties die dateren van 1996. Volgens de INAO is er nu de facto geen classificatie meer in Saint-Emilion want de vorige was maar tien jaar geldig en liep af in 2005.

Update 19/04/07: De administratieve rechtban van Bordeaux heeft de St. Emilion-classificatie op 16 april voor onbepaalde tijd opgeheven, tot de rechtbank zich over de grond van de zaak kan uitspreken. Het verwierp het verzoek van de Syndicat Viticole de Saint Emilion en van een groep van 26 wijnkastelen om de suspensie op te heffen. Het kan nu tot een jaar duren eer de rechtbank de zaak ten gronde uitspit.