Verhofstadt geeft Lotti kist Vino Nobile di Montepulciano cadeau

Het is algemeen bekend dat de Belgische premier Guy Verhofstadt een liefhebber is van Italiaanse gastronomie en wijn. Maar wat drinkt de premier? Daar is weinig over bekend. Een overigens prachtige foto van Pol De Wilde in De Standaard van 16 februari 2007 (p. 4) licht misschien een tipje van de sluiter op. De foto toont de Vlaamse crooner Helmut Lotti, die vanop een stoel in de Wetstraat 16 Verhofstadt toezingt. Lotti wordt door de premier gehuldigd omdat hij wereldwijd al 12,5 miljoen albums heeft verkocht. Het is in een verkiezingsjaar natuurlijk ook mooi meegenomen dat in de pers de populaire Lotti en de herverkiesbare Verhofstadt samen op de foto prijken. Naast Verhofstadt staan de cadeautjes die de premier straks aan Lotti zal geven. Een daarvan blijkt een kist Vino Nobile di Montepulciano te zijn, meer speciaal een Reserva van de Tenimenti Angelini (Tenimenti Angelini Tre Rose Vino Nobile di Montepulciano Simposio), een assemblage van 90% Prugnolo (plaatselijke Sangiovese-kloon), 5% Canaiolo en 5% Cabernet Sauvignon. De jaargang is niet te zien, maar de meest recente is 2001. Die kreeg van Robert Parker 92/100 punten en wordt door hem omschreven als maar een klein beetje beter dan de goedkopere en gemakkelijker verkrijgbare ‘gewone’ Vino Nobile van hetzelfde huis, met complexere truffel-, vanille- en kruidnagel aroma’s. Een mooi cadeau, al zeggen we het zelf. Waarmee natuurlijk nog niet bewezen is dat dit de favoriete rode wijn is van de Belgische premier.