Negatieve Britse studie over schroefdop onder vuur

Een recente Britse studie concludeert dat een op de vijftig wijnflessen die zijn afgesloten met een schroefdop in plaats van een natuurkurk stinken naar rotte eieren. De onaangename geur wordt veroorzaakt door te hoge sulfietniveaus. De studie ligt onder vuur van tegenstanders van de natuurkurk. Die beweren dat de studie is betaald door de natuurkurklobby omdat de onderzoekers alleen maar wijnflessen onderzochten die waren afgesloten met schroefdoppen. Het is immers perfect mogelijk dat te hoge sulfietniveaus ook voorkomen bij flessen onder natuurkurk. Informele tests op bijvoorbeeld de “International Wine Challenge” in Londen vonden op dit gebied weinig verschil tussen natuurkurk en schroefdop. Te hoge sulfietniveaus hebben volgens de critici vooral te maken met slechte wijnbouwtechnieken en niet zozeer met de manier waarop de wijnfles wordt afgesloten. Natuurkurk veroorzaakt de beruchte ‘stopgeur’ of tca-besmetting in één op de tien wijnflessen, reden waarom steeds meer wijnmakers kiezen voor schroefdoppen of zelfs kroonkurken. De eigenaars van chateau Pichon-Longueville in Pauillac, Bordeaux zijn in elk geval overtuigd van de potentiële voordelen van de schroefdop. Ze zullen volgens Decanter 12.000 flessen van hun tweede wijn Les Tourelles de Longueville 2004 afsluiten met schroefdop van het type Deluxe Stelvin. De flessen zijn allemaal bedoeld voor de Britse wijnmarkt.