Rioja laat ‘vreemde’ druivensoorten toe voor witte wijn

De OIPVR (Organización Interprofesional del Vino de Rioja) staat vanaf 2007 in het Spaanse wijngebied Rioja het gebruik toe van de ‘vreemde’ witte druivensoorten Chardonnay, Sauvignon blanc en Verdejo. De enige beperking, zo meldt Decanter, is dat de vreemde druivensoorten elk apart of gezamenlijk maximaal 49% mogen uitmaken van de uiteindelijke assamblage. ‘Rioja Chardonnay’ is dus vooralsnog niet toegestaan. Tot nu toe waren alleen Viura (Macabeo), Malvasia Riojana en Granacha blanca toegestaan voor witte Rioja. Wijnmakers krijgen nu dus meer mogelijkheden om interessante witte wijnen te maken in een herkomstgebied dat vooral bekend staat voor zijn rode wijnen. In de eerste helft van de vorige eeuw stierven in Rioja door een gebrek aan belangstelling verschillende inheemse druivensoorten uit, waaronder Maturana (rood, wit en ‘parda’ of ‘bruin’), Turruntés en Monastrel de Rioja. Die soorten zijn nog altijd toegelaten, maar alleen Maturana wit en rood hebben ondertussen nieuwe volwassen aanplanten. De andere soorten worden opnieuw opgekweekt en zullen in de toekomst wellicht terug in de Riojaanse wijngaarden verschijnen.