Zeventig procent wijngaarden Australische Yarra Valley bedreigd door wijnluis

Decanter meldt dat de gevreesde wijnluis phylloxera zeventig procent van de wijngaarden in de Australische Yarra Valley (Victoria) bedreigt. Phylloxera vernietigde in de negentiende eeuw de meeste Europese wijngaarden. De pest werd uiteindelijk overwonnen door het enten van Europese druivelaars op Amerikaanse wortelstokken die resistent zijn voor de wortelvretende wijnluis. Yarra Valley is echter slechts met dertig procent beplant met resistente wortelstokken. Begin december werd de Phyloxera-luis ontdekt in een wijngaard van 32 hectaren in het Coldstream-gebied. De besmetting kan zich snel verspreiden als er niet tegen wordt opgetreden. De ontdekking is een nieuwe tegenslag voor Yarra Valley, dat in oktober veertig procent van zijn wijndruiven verloor tijdens abnormaal hevig vriesweer. Het koelere Yarra Valley is vooral bekend om zijn Chardonnay-, Sauvingon Blanc- en Pinot Noir-gebaseerde wijnen.