Massandra en ander mooi oud gerief – Vinotopia Nieuwsbrief 19/11/2006

Vinotopia Nieuwsbrief 19/11/2006

Nieuwe proefnota’s op Vinotopia:

6/10/2006 Met de TGJB in de Aire du Temps – Massandra en ander mooi oud gerief

Massandra is een dorp in de Krim, waar in het midden van de 19de eeuw een lokale graaf het idee opvatte om een wijngaard aan te planten. Hij werd prompt nageaapt door de Tsaar, en op die manier ontstond er een bloeiende wijncultuur. Na de Russische revolutie werd het wijnmaken gewoon verder gezet (het kasteel van de tsaar werd de datcha van Stalin), en de wijnen, ook de oudere, bleven rusten in de enorme kelders. Toen in 1942 de Duitsers op het punt stonden de Krim te veroveren, werd de volledige kelder geëvacueerd, omdat men absoluut niet wou dat ze in handen van de vijand zou vallen. De oogst 1942, net binnen en op vat, werd in de Zwarte Zee gekieperd, die voor een keer rood kleurde…

Na de val van het ijzeren gordijn is het merendeel van de oudere wijnen geveild via Sotheby’s in verschillende veilingen. Philippe, een van de leden van de Très Grand Jury Bruxellois, had een aantal van die wijnen gekocht, en had het idee opgezet om er een proeverij rond te organiseren samen met nog een reeks oudere wijnen. Ik had dan aangeboden om François Audouze, een franse fana van oude wijnen uit te nodigen, en die was zeer geïnteresseerd omdat hij nog nooit een Massandra had geproefd. De setting was het uitmuntende restaurant L’Aire du Temps in Noville-sur-Mehaigne, een absolute aanrader. Naaste de Massandra’s nog een reeks magnifieke wijnen, waaronder een Lafite en een Conseillante uit 1955, voor mij de wijnen van de avond… Magisch. Een erg mooie ervaring, en een genot om die zeldzame Massandra wijnen eens te mogen proeven. Bedankt, Philippe! PS: de foto heb ik gevonden op het web, en is van een Cahors 1940 ipv 1933. Er zijn die avond foto’s genomen, maar ik heb ze nog niet gekregen.

Alle nota’s te vinden op:

http://www.vinotopia.be/vinolink.asp?proeverijnummer=94&foto=massandra&whichasp=tn_1_proeverij

De geproefde wijnen:

[1] – 1996 Extra Brut – Jacquesson (Champagne – Champagne)

[2] – 1985 Riesling Clos Ste-Hune – F. E. Trimbach (Alsace – Alsace Riesling)

[3] – 1976 Château-Grillet Cuvée Renaissance – Château-Grillet (Rhône – Château-Grillet)

[4] – 1988 Montrachet Réserve du Château Bouchard – Bouchard Père et Fils (Bourgogne – Montrachet)

[5] – 1935 Chassagne-Montrachet – Soualle et Baillencourt (Bourgogne – Chassagne-Montrachet)

[6] – 1959 Chassagne-Montrachet – Jean Lamy (Bourgogne – Chassagne-Montrachet)

[7] – 1931 Beychevelle – Château Beychevelle (Bordeaux – Saint-Julien)

[8] – 1934 Petit-Gravet – Château Petit-Gravet (Bordeaux – Saint-Emilion)

[9] – 1955 Lafite Rothschild – Château Lafite Rothschild (Bordeaux – Pauillac)

[10] – 1955 La Conseillante – Château La Conseillante (Bordeaux – Pomerol)

[11] – 1967 Latour – Château Latour (Bordeaux – Pauillac)

[12] – 1939 Muscat Rose Gurzuf – Massandra (Krim – Massandra)

[13] – 1923 Tokaj Al Danil – Massandra (Krim – Massandra)

[14] – 1945 Pedro Ximenez – Massandra (Krim – Massandra)

[15] – 1933 Cabots (Cahors) Ayu Dag – Massandra (Krim – Massandra)

[16] – 1931 Très Vieux Malaga Reserva Lagrima – Hermanos Scholtz (Málaga – )

Je kan ook rechtstreeks op de gratis Vinotopia nieuwsbrief inschrijven door een mailtje te sturen naar info@vinotopia.be, dan krijg je deze berichten rechtstreeks in je mailbox. Deze en vele andere proefnota’s zijn te vinden op www.vinotopia.be. Alle reacties welkom!

Beste groeten,

–Michiel Carpentier