Valse ‘Jefferson’-flessen leiden tot rechtzaak

De rijke Amerikaanse energiemagnaat en wijnverzamelaar William ‘Bill’ Koch, meerderheidsaandeelhouder van de Oxbow Corporation, daagt de Duitse wijnexpert en -handelaar Hardy Rodenstock voor de rechtbank over een zaak van valse Bordeaux-wijnen die nog zouden hebben toebehoord aan Thomas Jefferson. Dit melden verschillende Franse kranten. In 1988 kocht Koch flessen Château Lafite 1784 en 1787 en Château Branne-Mouton uit dezelfde twee jaren van Rodenstock voor een half miljoen dollar. Rodenstock beweerde dat de flessen waren teruggevonden in een ingemetselde kelder in een huis in Parijs waar Thomas Jefferson in de jaren 1780 verbleef als ambassadeur voor de Verenigde Staten. De vier handgeblazen flessen waren op de zijkant gegraveerd met de initialen ‘Th.J.’. Toen Koch de flessen in 2005 wou uitlenen voor een tentoonstelling in Boston, stelden experts van het museum vast dat de flessen gegraveerd waren met een tandartsenboor die in 1780 nog niet bestond. In zijn klacht stelt Koch ook dat Rodenstock hem in 2005 valse magnums Petrus uit 1921 verkocht voor 33.000 dollar. Later onderzoek door experts van Petrus wees uit dat het om ‘zeer geavanceerde vervalsingen ging’. Rodenstock bevestigde nog in mei dit jaar in een fax aan Koch de authenticiteit van de Jefferson-flessen. Die documenten zijn toegevoegd aan het dossier.

Hardy Rodenstock is ’s wereld bekendste handelaar in en verzamelaar van zeldzame en historische wijnen. Over de authenticiteit van de zogenaamde Jefferson-wijnen rezen al eerder twijfels. In diezelfde ingemetselde kelder werden immers indertijd ook gegraveerde flessen Margaux, Yquem en Mouton teruggevonden. Verschillende rijken, waaronder de Amerikaanse mediamagnaat en voormalig presidentskandidaat Malcom Forbes, kochten deze flessen voor flinke sommen geld, maar vermoedelijk zijn ze allemaal vals. Forbes betaalde in 1985 voor één fles Lafite 1787 210.000 dollar, de duurste wijnaankoop ooit. Rodenstock verloor eerder al een rechtzaak die een voormalige vriend tegen hem had aangespannen toen na een laboratoriumanalyse bleek dat de door hem gekochte ‘Jefferson’-fles minstens voor de helft gevuld was met wijn uit 1962.