In het Fornuis – Battle of the 45s – Vinotopia Nieuwsbrief 8/08/2006

Vinotopia Nieuwsbrief 8/08/2006

Nieuwe proefnota’s op Vinotopia:

16/03/2006 In het Fornuis – Battle of the 45s

Een vrij uitzonderlijke proeverij, met een internationaal gezelschap. Dan Kravitz, Amerikaans wijninvoerder was in de buurt en vroeg me of we een avond konden organizeren. Dan noemt de gebruikelijke Antwerpse bende “The Twerps”, als in ‘Antwerp’, maar het betekent natuurlijk nog iets anders ook… De aanleiding van de proeverij was dat Rainer Guntermann, onze goede Duitse vriend, hem beloofd had om samen eens een fles Tokai Essenzia te 1945 te proeven, want Dan had daar erg goede herinneringen aan. En daarnaast had hij graag ook eens François Audouze er bij gehad, een Frans fervent verzamelaar van oude flessen. Die stemde toe, en kwam over van Parijs met een fles Commandaria… 1845. Even een eeuwtje ouder. Het jaar dat Schumann zijn bekende 3de symfonie, de “Rheinische”, schreef… Voorwaar een buitenkans. En hiernaast werden er door Herwig, Ive, Jean-Paul, Jozef en ikzelf een reeks prachtige flessen aangebracht… Zij het wel met een minder eerbiedwaardige leeftijd! Je kan de foto’s van deze prachtige avond bekijken op http://www.pixagogo.com/5162085103. Maar ondanks het zeldzame genoegen om zo’n flessen te mogen proeven, waren het toch niet mijn wijnen van de avond… Dat was eerder de Raveneau Les Clos 1973, de onvoorstelbare kracht van de Domaine Leflaive Bâtard 1992, de superreeks Bordeaux 1990, de Mouton 1982 en de uitzonderlijke Yquem 1967, de beste Yquem die ik ooit al dronk. Een absolute topavond.

Alle nota’s te vinden op:

http://www.vinotopia.be/vinolink.asp?proeverijnummer=84&foto=battle45&whichasp=tn_1_proeverij

De geproefde wijnen:

[1] – 1990 R.D. – Bollinger (Champagne – Champagne)

[2] – 1973 Chablis Grand Cru Les Clos – François Raveneau (Bourgogne – Chablis)

[3] – 1992 Puligny Montrachet La Garenne – Etienne Sauzet (Bourgogne – Puligny-Montrachet)

[4] – 1992 Bâtard-Montrachet – Domaine Leflaive (Bourgogne – Bâtard Montrachet)

[5] – 1982 Les Pucelles Premier Cru – Domaine Leflaive (Bourgogne – Puligny-Montrachet)

[6] – 1999 Chardonnay Estate – Mount Eden (California – Santa Cruz Mountains)

[7] – 1990 Latour – Château Latour (Bordeaux – Pauillac)

[8] – 1990 Beauséjour Duffau-Lagarosse – Château Beauséjour Duffau-Lagarosse (Bordeaux – Saint-Emilion)

[9] – 1990 Montrose – Château Montrose (Bordeaux – Saint-Estèphe)

[10] – 1977 Cabernet Sauvignon Eisele Vineyard – Joseph Phelps (California – Napa Valley)

[11] – 1982 Mouton Rothschild – Château Mouton Rothschild (Bordeaux – Pauillac)

[12] – 1989 Yquem – Château d’Yquem – Lur-Saluces (Bordeaux – Sauternes)

[13] – 1967 Yquem – Château d’Yquem – Lur-Saluces (Bordeaux – Sauternes)

[14] – 1945 Essenzia – Ungarische Staatskellerei (Tokaij – )

[15] – 1845 Commandaria – Domein onbekend ( – Commandaria)

Je kan ook rechtstreeks op de gratis Vinotopia nieuwsbrief inschrijven door een mailtje te sturen naar info@vinotopia.be, dan krijg je deze berichten rechtstreeks in je mailbox. Deze en vele andere proefnota’s zijn te vinden op www.vinotopia.be. Alle reacties welkom!
Beste groeten,

–Michiel Carpentier