Champagne bedreigd door radioactiviteit

Greenpeace waarschuwt voor radioactieve straling in de Franse Champagnestreek, zo staat vandaag in De Tijd. De centrale opslagplaats voor laag radioactief afval in Soulaine-Dhuys in het oosten van Frankrijk lekt straling in grondwater. Op minder dan tien kilometer van de Champagnewijngaarden is nu een licht verhoogde radioactiveit van het grondwater vastgesteld met tritium. In Soulaine ligt ook Belgische laag radioactief afval van Electrabel opgeslagen. Tritium is een relatief ongevaarlijke radioactieve isotoop van waterstof, maar kan bij inname door de mens wel genetische schade veroorzaken. Greenpeace waarschuwt echter dat tritium doorgaans een van de eerste radioactieve isotopen is die ontsnapt. De andere zijn veel gevaarlijker. Het Centre Stockage l’Aube in Soulaine biedt ruimte voor de definitieve opslag van een miljoen kubieke meter laag radioactief afval.