’t Truffeltje, Dendermonde

Hoog tijd dat ik nog eens een ‘wijnkaart van’-stukje maakte. In restaurant ’t Truffeltje in Dendermonde serveert Pol Marien een eigentijdse keuken, die vooral lekker en gelukkig niet té gezocht is. De combinatie met wijn is een van de passies van Pol en zijn echtgenote Greta, die de bediening in de zaal in goede banen leidt. Dit is een van de zeldzame restaurants waar wijnen correct worden geserveerd, indien nodig gedecanteerd en wel, en altijd in passende glazen. Wellicht is het geen toeval dat de Belgische kliek van het bekende wijn-bulletin board van Mark Squires hier al regelmatig zogenaamde off-line proeverijen hield. Pol zorgt dan met plezier voor een aangepast menu, terwijl Greta niet zuinig is met het aantal glazen en decanteerkannen dat wordt klaargezet.

De wijnkaart van ’t Truffeltje beperkt zich niet tot de klassiekers uit Bordeaux en Bourgogne. In de afdeling wit is er bijvoorbeeld een mooie keuze aan Rieslings uit de Elzas en Duitsland. We vinden er onder andere voor 60 euro een Spätlese Schlossberg 2000 van Georg Breuer uit de Rheingau. Discipline is vereist, want deze Schlossberg verbetert lange tijd in de fles en hoewel 2000 een toegankelijk jaar is, kan deze droge Duitse Rielsing nog wel wat jaren rijping gebruiken. Drink in afwachting en voor bijna de helft van de prijs bijvoorbeeld de min of meer droge Spätlese Bacharach Hahn 2002 van Toni Jost die nu wel toegankelijk zou moeten zijn. Er zijn natuurlijk ook minder exotische keuzes in wit, zoals de Sancerre Cuvée Exceptionelle 2004 van Henri Bourgeois (45 euro), of de met elke jaargang verbeterende Ch. Carbonnieux uit Pessac-Léognan (momenteel staat de wat ‘dunnere’ 2002 op de kaart, die niettemin een goede maaltijdwijn is).

Zelfs enkele Belgische witte wijnen van domein Tempelberg en wijnkasteel Genoels-Elderen zijn op de kaart te vinden, al zou ik persoonlijk voor hetzelfde of iets meer geld eerder kiezen voor enkele mooie andere buitenlanders, zoals de Albariño van Pazo de Barrentes (41 euro) of de Zuid-Tiroolse Chardonnay ‘Löwengang’ van Lageder (51 euro).

Er staan ook betaalbare witte flessen uit Chili, Zuid-Afrika, Australië, Californië en Nieuw-Zeeland op de kaart. Persoonlijk zouden we dan eerder een keuze maken uit de drie witte Oostenrijkers, in het bijzonder dan de uitstekende én betaalbare Grüner Veltliner ‘Thal’ van Hiedler uit 2003 (met 35,5 euro wellicht de witte wijn met de beste prijskwaliteitverhouding op deze kaart én bovendien een zeer voedselvriendelijke wijn).

Deze kaart biedt uiteraard ook een ruime keuze in rood, met een vrij uitgebreide selectie niet te jonge Bordeaux en Bourgognes, maar ook voldoende lekkers buiten die goed betreden paden. Rood uit de Loire-vallei is voor mij bijvoorbeeld grotendeels een blinde vlek, waarvan er op deze kaart acht soorten staan: dat nodigt uit tot een ontdekkingsreis, vooral gezien de schappelijke prijzen (van 35 tot 57 euro). Pol of Greta zullen je er vast meer willen over vertellen.

De keuze aan Spaanse wijnen is vrij eclectisch. Een aanrader is de Clos Mogador 2002 van René Barbier voor 80 euro, maar laat deze wijn wel decanteren. Voor dezelfde prijs kan de Finca Dofi 1996 van Alvaro Palacios (en niet Palacion zoals verkeerd getypt is) sceptici bewijzen dat de betere Priorat’s wel degelijk goed verouderen. Deze wijn zou nu op zijn top moeten presteren. Nog meer keuze in Italië met te veel leuke flessen om op te noemen. Ik pik er de Granato 1998 van Isabella Foradori uit (53,25 euro), die nu op dronk zou moeten zijn. Hetzelfde geldt voor de Chianti Classico 1999 van Castello di Ama (55,25 euro) en de Brunello’s 1998 van Fuligni en 1999 van Giacci Piccolomini (elk 90,5 euro). De Solengo 1998 van Argiano (72 euro) laten we beter nog wat rusten, of anders moet hij enkele uren vooraf worden gedecanteerd. Nebbiolo-liefhebbers kunnen hun hartje ophalen met liefst acht verschillende selecties, in jaargang variërend van 1994 tot 1999 en in prijs van 65 tot 90 euro. De Barbaresco Vigneto Gallina van La Spinetta uit 1995 lijkt een zekere keuze: de gevraagde prijs dateert nog van voor de prijsexplosie van deze cultwijn (86,75 euro). De Bric del Fiasc 1994 van Scavino (88 euro) daarentegen moet dringend worden opgedronken.

Voor bezoekers die avontuurlijk zijn aangelegd, eindigt de wijnkaart van ’t Truffeltje met een selectie van Zuid-Afrikaanse wijnen met beperkte oplage van de jaarlijkse wijnveiling van de Cape Winemakers Guild. De prijzen zijn aan de stevige kant, dus daar zouden we zeker een woordje uitleg bij vragen. Maar wie weet zit er een echte ontdekking tussen.

Ten slotte is er nog een mooie keuze aan halfjes. Ons oog viel vooral op een Dauvissat Les Clos 1998 (35,5 euro) uit Chablis en een uitstekende Cabernet sauvignon – Merlot uit de Italiaanse Trentino, de San Leonardo 1997 (39,75 euro).

Bij de zoete afsluiters valt de prijs van de obligate 375 ml Yquem (1999 voor 90 euro) nog mee, al zouden wij persoonlijk kiezen voor één van de zoete Loires (bv. Moulin Touchais Coteaux du Layon 1967 (!) voor 52 euro) of de Niederberg Helden Riesling Auslese van Schloss Lieser uit 1996 (55,75 euro). Al met al een wijnkaart die meerdere keren kan worden bezocht. Hetzelfde geldt uiteraard a fortiori voor ’t Truffeltje zelf!