Vinsobres vijftiende cru in Rhône-vallei

De INAO heeft op 9 november Vinsobres officieel uitgeroepen tot vijftiende cru in de Rhône-vallei. Het is de eerste Rhône-cru in de Drôme Provençale. De andere bekende cru’s in de Drôme zijn Hermitage en Crozes Hermitage. Vinsobres is een rode wijn die exclusief wordt geproduceerd in de beste gelegen percelen van het Vinsobres-district en is een assemblage van minstens 50% Grenache, en minstens 25% van Syrah en/of Mourvèdre. Het natuurlijk alcoholgehalte moet minstens op 12,5% liggen. Het rendement is vastgesteld op 38 hl/ha. De nieuwe AOC geldt ook al voor het oogstjaar 2004, dat momenteel nog ligt te rijpen in de kelders. In Vinsobres wordt ongeveer 26.500 hl wijn per jaar geproduceerd (gemiddelde van de afgelopen vijf jaar). Hermitage en Crozes Hermitage zijn samen nog eens goed voor 60.000 hl/ha, zodat in de Drôme voortaan ongeveer 100.000 hl/ha Cru Côtes du Rhône wordt geproduceerd.

De INAO erkent na vijftien jaar lobbywerk eindelijk (althans zo vinden de wijnmakers) dat Vinsobres een eigen “terroir” heeft, dat voldoende hoog gelegen en koel is om de Syrah fris en fruitig te laten rijpen, terwijl het genoeg zuidelijk gelegen is om de Grenache al zijn rondheid en vettigheid te bezorgen. Ongeveer 1200 van de 1700 hectaren Vinsobres vallen onder de nieuwe cru. De 500 niet erkende hectaren worden geklasseerd als gewone Côtes du Rhône. Alle beboste percelen vallen ook uit de appellatie, niet zozeer omdat ze niet goed gelegen zouden zijn, maar wel omdat men niet wil dat er bomen worden gekapt. Die zijn immers essentieel om de erosie tegen te gaan en om het locale microklimaat te behouden.

Website: http://www.vinsobres.fr/

Update 2/12/05: We vernemen dat de INAO ook rode Beaumes-de-Venise tot individuele AOC promoveerde. Die beslissing viel zelfs nog voor de beslissing over Vinsobres en is nu al gepubliceerd (die voor Vinsobres wordt pas officieel gepubliceerd in januari 2006). Ook in Beames-de-Venise wordt rode wijn gemaakt op basis van Syrah, Grenach en Mourvèdre. Beaumes-de-Venise had al een AOC voor zoete witte wijn op basis van Muscat. Omdat de stad grenst aan Gigondas en Vacqueyras zou ook de rode wijn van voldoende kwaliteit zijn voor een eigen erkenning. De nieuwe AOC beslaat iets meer dan zeshonderd hectaren.

Website: http://www.beaumes-de-venise.com/

Er zijn zestien dorpen of steden in de Zuidelijke Rhône die hun naam mogen toevoegen aan de Côtes du Rhône Villages appellatie. Sommige onder hen hopen in de toekomst net als Vinsobres en Beaumes-de-Venise een eigen individuele AOC-status te verkrijgen. Zo hebben Cairanne en Rasteau (dat al een AOC heeft voor zijn zoete wijn) ook al de aanvraag ingediend bij de INAO om hun droge wijnen een speciale erkenning te geen.

3 Reacties

  1. Laatst in oktober kocht ik voor de fun in de Aldi van Vaison-la-Romain een Villages wijn voor minder dan 2 euro. Deze diende als “joker” tijdens een blinde degustatie van gewone (lees betere)plaatselijke Rhone wijnen (oa. van Font de Michelle, Caillou, Xavier Vignon,…) en…. absoluut (en unaniem ook door gelegenheidswijndrinkers) veroordeelt tot vreselijk, niet te drinken, slecht. Dit even om aan te tonen dat de vlag niet altijd de lading dekt. Gelukkig zijn er ook pareltjes te vinden; De Font de Michelle 2003 is fenomenaal…
    Vooral de Villages, Notre Passion en Confidentia zijn fantastisch (en betaalbaar)

  2. Tja, dat weerhoudt de INAO er natuurlijk niet van nog wat meer wijn toe te voegen aan hun groeiende plas onverkochte wijn.

  3. En wie kan mij zeggen wat een goede Vinsobres is? Heb nog nooit iets indrukwekkends gedronken.

    Ciao –M.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.