Dubbele verticale Beaucastel versus Vieux Télégraphe

Vorige vrijdag (7 oktober) werd er binnen wijnclub Amovinum een vrij speciale en mooie proeverij opgezet door Dirk, een van de leden: een dubbele verticale tussen Château de Beaucastel en Domaine du Vieux Télégraphe, beiden gereputeerde domeinen in Châteauneuf du Pape. Dirk had jaren geleden eens een artikel gelezen van de hand van Robert Parker die een dergelijke proeverij beschreef, en dat zette hem er toe aan om ook zo’n proeverij te verzamelen. Nu, Dirk zou Dirk niet zijn als hij er niet een aantal blindgangers zou tussen gestoken hebben. Natuurlijk werden al deze wijnen blind geproefd, dan is het pas leerrijk. En wat blijkt?

Allereerst, voor zij die het nog niet wisten, Vieux Télégraphe is een prachtig voorbeeld van klassieke Grenache-gedomineerde Châteauneuf du Pape, en is ook vaak aromatisch erg verleidelijk. Beaucastel daarentegen is meestal meer gesloten, en heeft tijd nodig om zich te ontplooien. Dit wordt dan weer vaak gecompenseerd door een prachtige structuur en grote lengte. Ten tweede, de jonge jaargangen (1998 en later) laten zich toch nog moeilijk proeven, en dan vooral voor Beaucastel; indien u het toch wil proberen, is een decantering van een aantal uren voor consumptie ten zeerste aangewezen.

Dan blijkt het ook maar weer dat 1997 toch een erg mooi jaar kan zijn voor top-Châteauneuf, en zeker indien je valt voor aromatisch expressieve wijnen die het vooral van een grote finesse moeten hebben. Ook een weeral aangename ontdekking (want dit is mijn tweede consistente nota in die richting, beide keren blind) was de Cigare Volant 1998 van Bonny Doon… Erg mooi, gebalanceerd, complex, niks te zoet en zeker niet banaal. De Old Telegram (een typisch Randall Graham, de eigenaar van Bonny Doon en gecertifieerde lunatic, woord-spelletje op Vieux Télégraphe) was duidelijk minder, alhoewel dit de duurdere cuvée is van de twee.

De oudere jaargangen presteerden absoluut: de beide 1978s (een Clos des Papes hier in plaats van de Beaucastel) waren erg complex in hun ouderdom. En gelukkig was de 1989 Beaucastel niet gekurkt; Marc Perrin, lid van de familie die eigenaar is van Beaucastel gaf onlangs toe op het Mark Squires Wine Bulletin Board (http://fora.erobertparker.com/cgi-bin/ultimatebb.cgi/topic/16/768.html) dat ze in 1989 een probleem hadden met hun kurkleverancier, wat resulteerde in flink wat flesvariatie en gekurkte flessen. Vanaf 1990 werken zij met een nieuwe leverancier.

Er werd afgesloten met de toch wel erg speciale Domaine du Pégaü Cuvée da Capo 1998… Ik dronk deze wijn vlak na botteling (wat toen een quasi perfecte score opleverde), en dit was toch een speciaal maar prachtig weerzien. Deze mening werd niet door iedereen in de groep gedeeld – het is duidelijk een controversiële wijn. Dit is inderdaad de Amarone-versie van Châteauneuf, een enorme concentratie en kracht, maar toch erg complex en natuurlijk erg lang. Het zal erg boeiend zijn om deze wijn te zien evolueren… Sommige proevers hadden daar net hun grootste twijfels over, omdat zij vonden dat de wijn reeds een enorme evolutie vertoonde. Mijn idee is echter dat dit typische aroma’s zijn voor een 100% Grenache wijn, en alhoewel mijn kristallen bol reeds jaren geleden in scherven viel, heb ik toch wel vertrouwen in de toekomst van deze duidelijk speciale fles.

De geproefde wijnen en hun score op 100:

2000 Château de Beaucastel – Châteauneuf-du-Pape 89

2000 Domaine du Vieux Télégraphe – Châteauneuf-du-Pape 86

1999 Château de Beaucastel – Châteauneuf-du-Pape 87

1999 Domaine du Vieux Télégraphe – Châteauneuf-du-Pape 91

1998 Bonny Doon – Cigare Volant 95

1998 Château de Beaucastel – Châteauneuf-du-Pape 88

1998 Bonny Doon – Old Telegram 90

1998 Domaine du Vieux Télégraphe – Châteauneuf-du-Pape 92

1997 Domaine du Vieux Télégraphe – Châteauneuf-du-Pape 95

1997 Château de Beaucastel – Châteauneuf-du-Pape 95

1996 Château de Beaucastel – Châteauneuf-du-Pape 91

1996 Domaine du Vieux Télégraphe – Châteauneuf-du-Pape 90

1995 Domaine du Vieux Télégraphe – Châteauneuf-du-Pape 95

1995 Château de Beaucastel – Châteauneuf-du-Pape 93

1994 Château de Beaucastel – Châteauneuf-du-Pape 87

1994 Château de Beaucastel – Châteauneuf-du-Pape Hommage à Jacques
Perrin 88

1990 Domaine du Vieux Télégraphe – Châteauneuf-du-Pape 96

1990 Château de Beaucastel – Châteauneuf-du-Pape 93

1989 Château de Beaucastel – Châteauneuf-du-Pape 93

1989 Domaine du Vieux Télégraphe – Châteauneuf-du-Pape 88

1988 Patrick Ducournau – Chapelle Lenclos 89

1978 Domaine du Vieux Télégraphe – Châteauneuf-du-Pape 93

1978 Clos des Papes – Châteauneuf-du-Pape 92

1998 Domaine du Pégaü – Châteauneuf-du-Pape Cuvée Da Capo 97

U kan een overzicht vinden van deze proeverij met gedetailleerde proefnota’s van alle flessen op Vinotopia.