Chianti Classico-fraude deint uit

De Italiaanse autoriteiten hebben 9 miljoen flessen Chianti Classico in beslag genomen, zo meldt Decanter. Ook enkele bekendere Chianti-huizen zoals Ruffino zijn het slachtoffer van de inbeslagname. Die volgt op de arrestatie van Piero Conticelli, eigenaar van Cavico, die er wordt van beschuldigd in de periode 2001-2004 grote hoeveelheden valse Chianti Classico te hebben verkocht aan zijn klanten, waaronder Ruffino. De verkochte wijn was in werkelijkheid afkomstig uit andere wijngebieden dan de in de DOCG afgebakende Chianti Classico. Conticelli zelf is de eigenaar van 200 hectaren Chianti Classico-wijngaarden en van het bekende domein Il Mandorlo. Een woordvoerder van Ruffino vertelde aan Decanter dat zijn bedrijf in de onderzochte periode 12.000 hectoliter of het equivalent van bijna 1,6 miljoen wijnflessen Chianti Classico heeft gekocht van Cavico. Die wijn is vermengd met de eigen productie van Ruffino, waardoor het moeilijk is om uit te zoeken welke flessen ‘vals’ zijn. In de DOCG-regels is het verboden wijn van andere streken te mengen met wijn die geproduceerd is in een erkend herkomstgebied.