Oogsten op het internet

Zoals reeds vorig jaar gemeld op Wijnidee, geven meer en meer wijndomeinen up-to-date informatie over de status van de oogst terwijl die nog aan de gang is. De familie Perrin, eigenaars van Château de Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape, hebben hun prachtige initiatief van vorig jaar ook nu verder gezet: op http://www.perrin-et-fils.com/ kan je hun oogst-blog lezen, zowel in Frans als in Engels, met veel foto’s en meteokaartjes, die toch een duidelijk beeld geven van de status van de oogst.

Nog verder gaat de site van Domaines Hugel uit de Elzas (Riquewihr): daar kan je zelfs een hele reeks video’s bekijken van de verschillende activiteiten tijdens de oogst, met ook weer een meertalige blog. Erg leerzaam voor hen die nog nooit een oogst in actie zagen. Te bekijken op http://www.hugel.com/fr/videovendange/index_webcam.php

Logisch dat het hier twee grote domeinen betreft (die desalniettemin tot de kwalitatieve top van hun appellaties behoren), want het opzetten en vooral het onderhouden van zo een blog (al dan niet met video) vraagt een inspanning die een kleiner domein niet makkelijk kan opbrengen.

Het internet wordt natuurlijk ook gebruikt om direct verslag uit te brengen over oogstcondities. Zo blijkt de oogst in Piemonte, die erg beloftevol gestart was met prachtige Dolcetto en vooral Barbera, het nu mogelijk iets moeilijker te krijgen voor de Nebbiolo: heel deze week hangt er een zware depressie boven de streek, met koud weer en regen tot gevolg. De wijndomeinen op de rechteroever in Bordeaux (Saint-Emilion, Pomerol en satellietappellaties) blijken mooie Merlot te hebben geoogst, met al enkele vreugdekreten van wijnmakers tot gevolg.

Desalniettemin moet de wijnamateur geen zware premature conclusies trekken uit dergelijke berichten. Een oogst is pas gedaan als de laatste druif geoogst is, en het lijkt ook wel duidelijk dat wijndomeinen met een blog niet noodzakelijk alle details zullen vertellen en tonen indien deze niet positief zouden zijn. De bedoeling van die blogs is eerder marketing gericht, wat natuurlijk hun goed recht is, maar de aandachtige lezer moet dan ook een beetje over al te lovende adjectieven heenlezen. En de wijn is pas volledig af als ze gebotteld is.