Rioja

{includeMessage(609,true,false,flprocessMacros:true)}

De Rioja is misschien wel het bekendste wijngebied van Spanje. Pas in de tweede helft van de 19de eeuw kreeg deze regio meer en meer betekenis. De druifluis had namelijk de wijngaarden uit de Bordeaux nagenoeg volledig vernietigd, met een productietekort als gevolg. De Franse wijnboeren trokken dan maar de grens over naar Spanje om daar hun geluk te beproeven en er druiven aan te planten. Het waren trouwens de markiezen Luciano de Murrieta en Marquèss de Riscal die destijds als eerste Spanjaarden naar de Bordeaux gingen om daar de wijnbouwtechnieken te bestuderen. Deze twee wijnhuizen klinken elke wijnliefhebber bekend in de oren, ze behoren tot de top in Spanje.

De Rioja, gelegen in Noord-Spanje, wordt onderverdeeld in drie zones: Rioja Alta (hoog), Rioja Alavesa (Baskische gedeelte) en de Rioja Baja (laag). De rode druivensoort “Tempranillo” is er het dominante druivenras. De beste wijnen komen voort uit de Rioja Alavesa en de Rioja Alta, want ze liggen iets hoger dan de Rioja Baja. Het is er minder warm en het regent er wat meer. Dat komt de ontwikkeling en de rijping van de Tempranillo-druif ten goede.

De meeste bodega’s, dat zijn Spaanse wijnbedrijven, werken zoals de grote Franse champagnehuizen: ze bezitten zelf wel wat eigen gronden, maar om hun jaarlijkse productie op peil te houden, kopen ze voornamelijk veel druiven bij onafhankelijke wijnboeren en coöperaties.

Type wijnen

Joven

Rioja produceert rode, witte en rosé-wijnen. De “DO”-regels voorzien een aantal officiële kwaliteitsniveaus. Gewone Denominacion de Origen Rioja’s hebben geen “crianza”, met andere woorden zagen geen of weinig eik. Ze worden soms aangeduid met de term ‘Joven’ (jong).

Crianza

De term ‘Crianza’ verwijst naar het feit dat de wijn op zijn vroegst in het derde jaar na de oogst op de markt mag komen. De wijn rijpte minstens één jaar in eiken vaten. De Riojazegel achteraan op de fles vermeldt altijd een nummer, het oogstjaar (cosecha) en de term Crianza. Dit geeft ons garanties over de herkomst en de kwaliteit van de wijn.

Reserva

De term ‘Reserva’ verwijst naar het feit dat de wijn op zijn vroegst pas 3 jaar na de oogst op de markt mag komen. Een Reserva moet minstens één jaar op vat en twee jaar op fles gerijpt hebben vooraleer hij mag verkocht worden. De Riojazegel achteraan op de fles vermeldt altijd een nummer, het oogstjaar (cosecha) en de term Reserva. Dit geeft ons garanties over de herkomst en de kwaliteit van de wijn.

Gran Reserva

De term ‘Gran Reserva’ verwijst naar wijnen van grote oogstjaren die minstens twee jaar op eik en drie jaar op fles hebben gerust. De Riojazegel achteraan op de fles vermeldt altijd een nummer, het oogstjaar (cosecha) en de term Gran Reserva. Dit geeft ons garanties over de herkomst en de kwaliteit van de wijn.

(aan deze tekst werkte ook Luck Van dycke mee)

Nieuw in 2007:

{includeMessage (2385, false, false, flProcessMacros:true)}

Adres:

CONSEJO REGULADOR DE LA DENOMINACIÓN DE ORIGEN CALIFICADA RIOJA

Estambrera, 52

26006 LOGROÑO (La Rioja)

ESPAÑA.

Tel. +34-941-500.400

Fax +34-941-500.664

E-mail: info@riojawine.com

Website: http://www.riojawine.com/; zie informatie op Vinos de España (Nederlandstalig, onderdeel Bibliotheek)