Rellen in Narbonne over problemen wijnindustrie

Woedende Franse wijnboeren vochten op 20 april een kleine oorlog uit met de Franse oproerpolitie in de Zuid-Franse stad Narbonne, zo meldt Foodproductionaily.com. De rellen vonden plaats in de marge van een betoging van ongeveer 7.000 wijnboeren gericht tegen de problemen in de Franse wijnindustrie. Jonge wijnboeren gooiden met brandbommen naar de politie en staken enkele signalisatiepalen nabij het station in brand, waardoor het treinverkeer in de Languedoc-Rousillon meer dan twee uur lang in de war werd gestuurd. Eerder op de week hadden enkele heethoofden al vier vrachtwagens gevuld met Spaanse wijn gekaapt en vernield nabij Montpellier. De Zuid-Franse wijnboeren eisen dat de regering maatregelen neemt om de Franse wijnindustrie te beschermen tegen goedkope import uit het buitenland. Ze willen ook meer subsidies. De Franse regering heeft toegezegd om een reeds afgesproken hulppakket ter waarde van 70 miljoen euro te verdubbelen. Ook wil ze afspraken met Europa maken voor meer noodsubsidies waarmee het surplus aan wijn kan worden gedistilleerd. De wijnboeren plannen meer acties einde mei, net voor er in Frankrijk zal worden gestemd over de Europese grondwet.